Autostrada pentru biciclete, un proiect care va deveni realitate in Germania

in Stiri 9 January 2012 238 Views

Daca in Romania nu avem piste de biciclete adevarate, ci doar niste desene prost facute pe trotuar, iar de autostrazi nu mai avem ce vorbi, Germania trece la un alt nivel: autostrazi pentru biciclete.

Ideea poate parea utopica pentru multi, mai ales pentru romani, dar in Germania ideea unei autostrazi pentru biciclete este de mult luata in considerare. Iar in curand visul ar putea deveni realitate, scrie Corriere Della Sera.

Revolutionarul proiect se numeste, deocamdata, Radler B-1 si va lega orasele Dortmund si Duisburg in zona Ruhr, frecvent congestionata din cauza densitatii mari a populatiei.

Autostrada de biciclete va masura 60 de kilometri lungime si va avea o latime de 5 metri. Radler B-1 va fi complet asfaltata, plata, fara pante abrupte, curbe stranse sau intersectii surpriza. De asemenea, va fi paralela cu autostrada folosita de masini. ”Multi germani au decis deja sa renunte la masini in favoarea bicicletelor”, a declarat ministrul socialist Harry Voigtsberger. Multi navetisti au inceput sa folosească bicicletele pentru a ajunge la munca si vor fi fericiti pt ca vor reusi sa scape de cozile lungi de pe A40, poreclita Autobahn-ul melcului.

"Pe drumul dintre cele două orase locuiesc cel putin doua milioane de oameni, multi dintre ei preferand sa folosească bicicleta in locul autoturismelor pentru ajunge la munca", a declarat Jens Hapke, director al Regionalverband Ruhr, compania care gestioneaza transportul urban si regional in regiune. In plus fata de traficul de urgenta, "autostrada bicicletelor" reduce semnificativ emisiile de CO2 din aer.

Foto: Corriere Della Sera

Florin Tulbure

Comentarii

comentarii