Avertisment FAO: Malnutritia este în creștere

in Biodiversitate, Eat Smart, EcoLIFESTYLE 5 December 2017 101 Views

Cu toate c─â statele Europei ╚Öi din Asia Central─â au rezolvat o parte din problemele generate de subnutri╚Ťie, peste 14 milioane de persoane din aceast─â regiune ├«nc─â nu au acces la alimentele necesare, iar problemele de malnutri╚Ťie sunt ├«n cre╚Ötere, potrivit unui raport al┬áOrganiza╚Ťiei pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â a ONU (FAO).

Malnutri╚Ťia este ├«n cre╚Ötere

S─âr─âcia r─âm├óne singurul ╚Öi cel mai important obstacol ├«n calea siguran╚Ťei alimentare

Potrivit raportului┬áSitua╚Ťia securit─â╚Ťii alimentare ╚Öi a alimenta╚Ťiei ├«n Europa ╚Öi Asia Central─â 2017┬á, dup─â progrese considerabile ├«n ultimii ani, situa╚Ťia din regiune pare a fi ├«n prezent stagnant─â. Prevalen╚Ťa subnutri╚Ťiei a r─âmas aproape neschimbat─â ├«n Caucaz ╚Öi Asia Central─â

S─âr─âcia r─âm├óne singurul ╚Öi cel mai important obstacol ├«n calea siguran╚Ťei alimentare. Dar exist─â o cale clar─â ├«nainte. Obiectivele de dezvoltare durabil─â sau SDG ofer─â un cadru puternic pentru a face fa╚Ť─â provoc─ârilor cu care se confrunt─â statele din Europa ╚Öi Asia Central─âÔÇŁ, a declarat Vladimir Rakhmanin, director adjunct al FAO ╚Öi reprezentant regional pentru Europa ╚Öi Asia Central─â. .

Prevalen╚Ťa subnutri╚Ťiei ├«n perioada 2005-2007 ╚Öi 2014-16

Conform documentului, malnutri╚Ťia ├«n una sau mai multe dintre cele trei forme principale – subnutri╚Ťie, supranutri╚Ťie ╚Öi deficien╚Ťe ├«n micronutrien╚Ťi – este prezent─â ├«n diferite nivele ├«n toate ╚Ť─ârile din regiune, se afirm─â ├«n raport.

Adesea, toate cele trei forme coexist─â, ├«n ceea ce se nume╚Öte ÔÇŁsarcina tripl─âÔÇŁ a malnutri╚Ťiei. Nu este neobi╚Önuit ca ╚Ť─ârile s─â experimenteze rate ridicate at├ót de subnutri╚Ťie c├ót ╚Öi de obezitate ├«n r├«ndul copiilor. Deficien╚Ťele de micronutrien╚Ťi ╚Öi supranutri╚Ťia la copii, femei ╚Öi b─ârba╚Ťi au devenit dou─â probleme majore legate de siguran╚Ťa alimentar─â ╚Öi nutri╚Ťie din ├«ntreaga regiuneÔÇŁ, a declarat Ariella Glinni, autorul principal al raportului FAO.

Prevalen╚Ťa pierderii ╚Öi excesului de greutate la copiii sub v├órsta de cinci ani, 2016┬á Sursa : OMS (2017c)

Supranutri╚Ťia de asemenea, o problem─â

Supranutri╚Ťia┬á├«n r├óndul popula╚Ťiei adulte reprezint─â o alt─â problem─â important─â, a constatat raportul. O persoan─â este obez─â c├ónd indicele s─âu de mas─â corporal─â (raportul dintre greutate ╚Öi ├«n─âl╚Ťime, calculat prin ├«mp─âr╚Ťirea greut─â╚Ťii exprimate ├«n kilograme la p─âtratul ├«n─âl╚Ťimii exprimate ├«n metri) dep─â╚Öe╚Öte 30.

Cit├ónd datele OMS, raportul indic─â o cre╚Ötere de 30% a num─ârului de adul╚Ťi obezi ├«n perioada 2000 –┬á2014. Cea mai mare prevalen╚Ť─â a obezit─â╚Ťii a fost observat─â ├«n ╚Ť─ârile din sud-estul Europei, unde 26,9% dintre to╚Ťi adul╚Ťii au fost clasifica╚Ťi ca fiind obezi.

Ratele de cre╚Ötere a obezit─â╚Ťii din regiune se coreleaz─â str├óns cu veniturile pe cap de locuitor care permit consumul de produse alimentare cu o valoare caloric─â mai mare, ├«mpreun─â cu stilul de via╚Ť─â din ce ├«n ce mai sedentar.

Prevalen╚Ťa obezit─â╚Ťii ╚Öi a ratelor de cre╚Ötere a obezit─â╚Ťii la adul╚Ťi, 2014

Ca form─â a malnutri╚Ťiei, obezitatea poate fi, de asemenea, un rezultat al schimb─ârilor ├«n obiceiurile alimentare, precum ╚Öi a veniturilor mici asociate cu consumul de alimente mai ieftine cu un nivel ridicat de gr─âsimi totale, zah─âr ╚Öi al╚Ťi carbohidra╚Ťi rafina╚Ťi.

Femeile ╚Öi b─ârba╚Ťii din regiune sufer─â de diferite forme de malnutri╚Ťie. Femeile aflate la v├órsta fertil─â prezint─â un risc mai mare de anemie, constituind o problem─â important─â de s─ân─âtate public─â, dup─â cum a constatat FAO.

├Än timp ce femeile sunt ├«n principal responsabile de cre╚Öterea, cump─ârarea, prelucrarea ╚Öi preg─âtirea majorit─â╚Ťii alimentelor consumate, pentru a face o diferen╚Ť─â real─â, ini╚Ťiativele de ├«mbun─ât─â╚Ťire a alimenta╚Ťiei ar trebui s─â vizeze at├ót femeile, c├ót ╚Öi b─ârba╚Ťii.

Provoc─ârile schimb─ârilor climatice

Raportul avertizeaz─â c─â multe sisteme de produc╚Ťie din regiune sunt deja nesustenabile ╚Öi vulnerabile la ╚Öocuri – inclusiv cele care rezult─â din evenimente meteorologice extreme – ceea ce face ca productivitate viitoare s─â fie incert─â. Realizarea securit─â╚Ťii alimentare ├«n aceste condi╚Ťii va necesita cre╚Öteri durabile ale produc╚Ťiei agricole, o mai mare rezisten╚Ť─â ╚Öi o utilizare mai eficient─â a resurselor naturale.

Unele dintre ╚Ť─ârile din regiunea Europei ╚Öi a Asiei Centrale sunt printre cele mai vulnerabile la schimb─ârile ╚Öi varia╚Ťiile climatice, iar multe dintre acestea se confrunt─â deja cu efecte negative asupra agroecosistemelor lor, potrivit FAO. Au fost deja raportate daune ╚Öi pierderi mai accentuate ├«n subsectoarele de culturi vegetale, cre╚Öterea animalelor, silvicultur─â ╚Öi pescuit.

Necesitatea de a reduce pierderile ╚Öi de╚Öeurile alimentare, care reprezint─â peste 30% din produsele alimentare produse la nivel global, devine ╚Öi mai urgent─â. Pierz├ónd mai pu╚Ťin─â hran─â ╚Öi reduc├ónd pierderile de alimente de-a lungul lan╚Ťului valoric, presiunea asupra ecosistemelor fragile este redus─â, emisiile de gaze cu efect de ser─â sunt reduse, sistemele agroalimentare devin mai eficiente, iar securitatea alimentar─â ╚Öi nutri╚Ťia sunt sporite.

Unele ╚Ť─âri ├«nc─â nu dispun de politici publice complete de securitate alimentar─â. ├Än alte ╚Ť─âri securitatea alimentar─â este definit─â mai restr├óns deoarece se concentreaz─â ├«n primul r├ónd pe autosuficien╚Ťa alimentar─â na╚Ťional─â, f─âr─â a lua ├«n considerare celelalte dimensiuni ale securit─â╚Ťii alimentare.

Comentarii

comentarii