Cel mai mare avion 100% electric a zburat pentru prima dat─â

in EcoLIFESTYLE, Transport 2 June 2020 118 Views

Un avion Cessena – cel mai mare din lume 100% electric, care poate transporta pasageri ÔÇô a f─âcut primul zbor, deasupra ora╚Öului Washington, Statele Unite. Avionul a stat ├«n aer 30 de minute ╚Öi a generat zero emisii de carbon.

Foto: magniX

Zborul de succes, care a avut loc joi, a fost transmis live ╚Öi a fost urm─ârit de oameni din toat─â lumea. A fost descris ca fiind ÔÇ×un reper semnificativ ├«n perturbarea industriei transporturilor ╚Öi accelerarea revolu╚Ťiei avia╚Ťiei electriceÔÇŁ. Avionul poate transporta nou─â pasageri, ├«ns─â ├«n zborul inaugural a fost f─âcut doar cu pilotul aeronavei.

Avionul Cessena a fost recondi╚Ťionat cu un motor electric produs de magniX. Produc─âtorul sper─â ca aeronava s─â poat─â intra ├«n serviciu comercial p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2021 ╚Öi s─â aib─â o autonomie de 160 de kilometri.

ÔÇ×Costul utiliz─ârii avioanelor electrice va fi cu 40% ÔÇô 70% mai mic per ora de zbor (n.r. fa╚Ť─â de avioanele conven╚ŤionaleÔÇŁ, a declarat Roei Ganzarski, CEO la magniX, pentru The Guardian. ÔÇ×Asta ├«nseamn─â c─â operatorii vor putea s─â zboare mai multe avioane ├«n aeroporturi mai mici, adic─â excursii mai scurte, f─âr─â emisii d─âun─âtoare de dioxid de carbonÔÇŁ.

O serie de companii lucreaz─â la avioane electrice, ├«ns─â vor fi necesare progrese majore ├«n reducerea greut─â╚Ťii bateriilor ├«nainte ca avioanele mari s─â poat─â zbura distan╚Ťe semnificative doar pe baza energiei electrice. Alte surse de energie testate includ celulele de combustibil cu hidrogen ╚Öi biocombustibili.

Industria avia╚Ťiei este puternic reglementat─â pentru a garanta siguran╚Ťa, dar magnificX sper─â c─â prin adaptarea unui avion existent procesul de certificare poate fi accelerat. Un hidroavion mai mic alimentat de un motor magnificX a finalizat un zbor scurt ├«n decembrie 2019.

Printre celelalte companii care dezvoltă aeronave electrice se numără Zunum Aero, care construiește un avion cu 27 de locuri cu o autonomie de peste 1.000 de km și producătorul de motoare Rolls-Royce, al cărui program Accel își propune să producă cel mai rapid avion complet electric.

Comentarii

comentarii