O balen─â dintr-o specie amenin╚Ťat─â cu dispari╚Ťia, salvat─â dup─â ce e╚Öuase la mal

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 8 August 2018 39 Views

O balen─â de 18 metri care e╚Öuase ├«n ape de mic─â ad├óncime, ├«n apropierea unei plaje din Mexic, a fost salvat─â. Iar ├«n Rom├ónia, voluntarii unui ONG din Constan╚Ťa au eliberat din plase un delfin.

O balen─â dintr-o specie amenin╚Ťat─â cu dispari╚Ťia, salvat─â dup─â ce e╚Öuase la mal

O echip─â de salvare, format─â din exper╚Ťi ├«n comportamentul animalelor s─âlbatice ╚Öi responsabili guvernamentali, a salvat un exemplar mascul t├ón─âr, din specia de balene Physalus. Din b─ârci sau direct din ap─â, cetaceul de 18 metri a fost dirijat cu ajutorul unor corzi spre ape mai ad├ónci, unde s─â poat─â ├«nota. Masculul nu avea r─âni, ceea ce a u╚Öurat munca salvatorilor.

Balaenoptera physalus sau balena cu ├«not─âtoare este una dintre cele mai rapide, ocup─â locul al doilea ├«n topul celor mai mari astfel de vie╚Ťuitoare din lume ╚Öi este pe cale de dispari╚Ťie. ├Än general, aceast─â balen─â ├«noat─â singur─â, foarte rar formeaz─â grupuri de c├óteva exemplare.

Femelele au o perioad─â de gesta╚Ťie de 11 luni, fac c├óte un singur pui pe care ├«l al─âpteaz─â cel mult jum─âtate de an, p├ón─â ajunge la lungimea corpului de 10 metri. Apoi, este ├«n╚Ť─ârcat ╚Öi r─âm├óne ├«n apropierea mamei ├«nc─â o perioad─â.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cSEr0n8ETrE]

Delfin salvat la Constan╚Ťa, din plasele pescarilor

Voluntarii ONG-ului Mare Nostru din Constan╚Ťa au salvat, la sf├ór╚Öitul s─âpt─âm├ónii trecute, un delfin care era prins de c├óteva ore ├«n plasele unor pescari. Mamiferul marin a fost v─âzut ├«n apropierea stabilopozilor, ├«n port, de un b─ârbat care a anun╚Ťat speciali╚Ötii. Delfinul prezenta multe r─âni superficiale dar care, spun exper╚Ťii de la ONG, se vor vindeca repede.

ÔÇ×Noi ne bucur─âm c─â am venit la timp ╚Öi am putut s─â-i salv─âm via╚Ťa. Avem un delfin ├«n plus ├«n Marea Neagr─â, iar asta este minunat!ÔÇŁ, a scris ONG-ul┬ápe Facebook.

Acesta este primul salvat anul acesta, ├«ns─â, de la ├«nceputul anului 2018, 62 de delfini au fost g─âsi╚Ťi mor╚Ťi pe plajele litoralului rom├ónesc.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Anit7–W-Y0]

Comentarii

comentarii