Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluarea fonică din oceane afectează balenele cu cocoașă și delfinii

Două studii recente dezvăluie impactul pe care poluarea fonică îl are asupra unor animale marine mari. Balenele cu cocoașă își scurtează sau opresc temporar cântecele, iar delfinii își simplifică și scurtează sunetele pentru a putea comunica în zgomotul produs de nave.

Primul studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Hokkaido din Japonia și Asociația de Observare a Balenelor Ogasawara, examinează impactul zgomotelor pe care o singură navă îl poate avea asupra cântecelor balenelor cu cocoașă care trăiesc în jurul insulelor Ogasawara.

Balenele cu cocoașă au cele mai variate și complexe cântece din regnul animal. Însă poluarea fonică le forțează să renunțe temporar la cântat.

Cercetătorii au înregistrat cântecele a 26 de balene între februarie și mai 2017 și au descoperit că atunci când o navă trecea la 500 de metri de masculi, cei mai mulți se opreau din cântat. Balenele aflate la 1.200 de metri distanță de navă își scurtau cântecele sau le opreau complet după ce nava trecea. Majoritatea balenelor care s-au oprit din cântat nu au reînceput decât după cel puțin 30 de minute de la trecerea navei.

Oamenii de știință au atras atenția că poluarea fonică are consecințe grave asupra vieții balenelor, care ar putea fi forțate să își întrerupă ritualurile de împerechere pentru că nu pot comunica, pierzând astfel ocazia să se reproducă. De asemenea, balenele ar putea fi alungate din propriile lor habitate și forțate să trăiască în zone în care hrana disponibilă nu este suficient de nutritivă sau necesită un efort mai mare pentru a putea fi prinsă, scăzând astfel șansele lor de supraviețuire.

Al doilea studiu dezvăluie că delfinii sunt forțați să-și simplifice chemările pentru a fi înțeleși. Cercetătorii de la Centrul pentru Științe de Mediu din cadrul Universității din Maryland, SUA, au analizat în jur de 200 de înregistrări ale chemărilor delfinilor cu botul gros colectate în zona Atlanticului de Nord pe o perioadă de trei luni.

Ei au descoperit că în părțile mai gălăgioase ale oceanului, delfinii comunicau utilizând sunete mai puțin complexe și la o frecvență mai înaltă decât în zonele mai liniștite.

„Este ca și cum ai încerca să răspunzi la o întrebare într-un bar gălăgios și după mai multe încercări să fii auzit, oferi cel mai scurt răspuns posibil. Delfinii și-au simplificat chemările pentru a contracara efectele de mascare ale zgomotelor navelor.”, a explicat Helen Bailey, autor al studiului și biolog marin la Universitatea din Maryland.

Delfinii sunt animale foarte sociale cu un sistem foarte complex de comunicare. Fiecare delfin are o chemare distinctivă, care folosește tipare de sunet complexe cu variații în ton și frecvență.

Studii precedente au arătat că poluarea fonică provenită de la activitatea umană, cum ar fi nave, construcții submarine, sonare militare și explozii pentru forarea de petrol și gaze naturale, are un impact major asupra vieții marine.

spot_img

Ultimele știri