Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Video. 30 de balene-pilot -salvate, după ce peste 50 au eșuat pe un țărm din Islanda

Între 50 și 70 de balene-pilot au fost văzute în apropierea unui țărm din sud-vestul Islandei, din care 50 au ajuns pe plaja stâncoasă. 30 dintre acestea au fost salvate de către autorități și de voluntari. În urmă cu doar două săptămâni, alte peste 60 de balene-pilot au decedat, după ce au eșuat tot în Islanda.

Foto: grapevine.is / Bic Nick

Balenele-pilot au fost descoperite vineri seara în regiunea Gardur, la aproximativ 50 de kilometri distanţă de capitala Reykjavik.

Una dintre primele persoane care au ajuns la fața locului a fost polițistul Hjálmar Hallgrímsson, care a declarat că a existat o tentativă de a împinge balenele spre mare.

„Imediat ce apa a crescut, datorită mareei, toate au înotat direct spre țărm”, a declarat acesta, potrivit media locale.

Persoanele aflate în zonă au sărit în ajutor înainte de sosirea echipelor de intervenţie, încercând să țină balenele în viață cu galeți de apă – fiecare persoană avea în grijă între una și trei balene pe care să le supravegheze. Mai târziu, pompierii au intervenit cu furtunuri.

Foto: grapevine.is / Bic Nick

Ca o măsură de prevenție, cei aflați la fața locului au purtat măști și ochelari, după ce un om de știință ar fi spus că unele dintre balene au infecții la ochi și la plămâni, care pot fi transmise oamenilor.

 „Aproximativ 90 de voluntari au muncit toată noaptea pentru a menţine animalele ude”, a declarat pentru AFP David Mar Bjarnason, purtător de cuvânt al asociaţiei islandeze de căutare şi salvare.

La fața locului, transmit jurnaliștii, balenele puteau fi auzite respirând, iar ocazional, atunci când erau stropite cu apă, își mișcau cozile sau aripioarele. Multe dintre balene au suferit răni atunci când s-au răzuit de malul stâncos.

Sâmbătă, în jurul orei 8:00 GMT, ultimele 30 de cetacee rămase în viaţă din grupul de balene eşuate au revenit în larg, ajutate de maree, a explicat Bjarnason.

Acesta este al treilea eveniment major de acest gen petrecut în Islanda în ultimii 40 de ani, din care două au avut loc în ultima lună. Cea mai mare eșuare a balenelor-pilot a avut loc în 1986, când au murit 148 de astfel de viețuitoare.

Pe 18 iulie, în timpul unui zbor cu elicopterul, un pilot și câțiva turiști au văzut pe o insulă din Islanda peste 60 de balene-pilot eșuate.

Biolog marin și expertă în balene, Edda Elisabet Magnusdottir a declarat pentru Iceland Monitor că astfel de mamifere, atunci când intră în ape mici, au tendința de a se dezorienta. O altă explicație ar fi faptul că balenele-pilot sunt animale cu legături sociale puternice, ceea ce înseamnă că este posibil ca unele să le fi urmat pe celelalte pe ţărm. În plus, a afirmat ea, în zonă sunt curenţi puternici şi apele adânci le îngreunează revenirea în larg.

 „Poate că liderul lor era bolnav sau rănit, așa că ceilalți n-au știut unde să se ducă și s-au pierdut. Ar putea fi o problemă de poluare, poate din cauza dragajelor”, a spus un expert marin despre evenimentul din iulie 2019.

spot_img

Ultimele știri