Balenele albastre se bazează mai mult pe memorie decât pe indiciile ecosistemului pentru a găsi hrană – studiu

in Biodiversitate 5 March 2019 107 Views

Balenele albastre care migrează în Oceanul Pacific au mai mare încredere în memoria lor decât în indiciile ecosistemului pentru a-şi găsi hrana, potrivit unui studiu publicat în jurnalul de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mamiferul îşi localizează hrana folosindu-se de “memoria sa excepţională” pentru a găsi locuri “productive, stabile şi de înaltă calitate”, de unde îşi procură prada preferată, krill-ul (moluşte, peşte şi crustacee), potrivit cercetătorilor de la Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA).

“Aceste mamifere extrem de inteligente şi longevive iau decizii de deplasare în funcţie de expectative şi de cât de disponibilă este hrana în timpul migraţiilor lor”, potrivit autoarei principale a studiului, Briana Abrahms. 

Acest concept de urmărire a timpului şi disponibilităţii hranei de-a lungul rutelor migratorii “nu este un lucru neobişnuit pentru animalele terestre, dar a fost mai greu de identificat la vieţuitoarele marine”, a precizat ea. 

Studiul ridică şi întrebarea cu privire la ce se va întâmpla cu populaţia balenelor albastre, când condiţiile climatice vor face ca hrana să se abată de la rutele sale obişnuite. 

Echipa a utilizat datele culese timp de zece ani pentru a determina mişcările zilnice a 60 de balene individuale în ecosistemul din California, informaţii pe care le-a comparat cu măsurătorile prin satelit ale productivităţii oceanului. 

“Credem că balenele albastre au evoluat pentru a utiliza, de-a lungul timpului, rute de migraţie care le plasează în ariile de alimentaţie şi producţie, pentru ca apoi să realizeze ajustări minore în funcţie de condiţiile locale”, a precizat Daniel Palacios, de la Institutul Marin al statului Oregon şi coautor al studiului. 

Potrivit cercetătorilor, sunt încă multe lucruri neştiute despre balenele albastre, dar este evident că acestea sunt fidele unor locuri de-a lungul coastei de vest a SUA, pe care “le utilizează an de an”. 

Aproximativ 2.500 de exemplare dintre cele 10.000 de balene albastre din întreaga lume petrec mai multe luni în regiunea coastei de vest a SUA, după ce călătoresc din Golful Alaska până la linia ecuatorului, în dreptul Costa Rica.

Comentarii

comentarii