Balenele îşi schimbă cântecele odată la câţiva ani, în cadrul unor ”revoluţii culturale” – studiu

in Biodiversitate 5 December 2018 42 Views

Balenele cu cocoașă de sex masculin cântă melodii din ce în ce mai complexe, dar cercetătorii Universității din Queensland (UQ) au descoperit că odată la câţiva ani, acestea pot trece printr-o ”revoluţie culturală” în timpul căreia îşi schimbă ”imnurile” specifice fiecărui grup,

Studiul a examinat structura și complexitatea cântecelor cântate de populația de balene cu cocoașă din estul Australiei pe parcursul a peste 13 ani consecutivi. Cercetătorii au descoperit că imnul fiecărui grup evoluează gradual. Însă, odată la câţiva ani, cântecul specific este înlocuit în totalitate, un eveniment descris drept o ”revoluţie culturală”. Când acest lucru se întâmplă, noul cântec este întotdeauna mai simplu decât cel anterior.

Cazul balenelor din Noua Zeelandă: de ce atât de multe eşuează la mal?

Dr. Jenny Allen, de la Laboratorul de Ecologie și Acustică al UQ, a declarat că membrii populațiilor de balene cu cocoașă știau să cânte același cântec la un moment dat.

“De obicei, aceste cântece s-au schimbat treptat, eventual prin înflorituri introduse de anumiți indivizi. Bănuiesc că înfloriturile le permit să iasă în evidență față de grupul lor, la fel ca băieții adolescenți care încearcă să iasă din mulțime. Dar la câțiva ani cântecele sunt înlocuite – mereu cu ceva mai simplu – sugerând că există o limită a capacității balenelor de a învăța noi arii”, a spus dr. Allen.

Dr Allen a spus că balenele cu cocoașă au oferit un bun model pentru studiile culturale a animalelor, pe măsură acestea au învățat și au transmis cântecele cu rapiditate întregii populații și chiar în bazinele oceanelor.

“Aceasta este o transmitere culturală pe o scară comparabilă cu ceea ce găsim în oameni. Prin aflarea mai multor informații despre cultura și învățarea socială a speciilor animale, cum ar fi balenele cu cocoașă, putem înțelege mai bine ce a dus la dezvoltarea ei și ce valoare evolutivă deține. Răspunzând la aceste întrebări la animale, am putea să clarificăm de ce a apărut dezvoltarea culturală și socială într-o asemenea manieră unică la om”, a spus ea.

Balena cu cocoașă este un animal de dimensiuni foarte mari. Lungimea medie a corpului unui adult variază între 13,5 metri la masculi și 14,5 metri la femele. Cele mai impunătoare balene cu cocoașă ating lungimea de 17–18 m, dar sunt rar întâlnite. Greutatea medie este de 30 tone, iar cea maximă — 48 tone.

Poluarea fonică din oceane afectează balenele cu cocoașă și delfinii

Balenele cu cocoașă sunt cunoscute datorită repertuarului lor vocal neobișnuit care, probabil, joacă un rol primordial în perioada reproducerii. Deși femelele pot scoate diverse sunete, numai masculii pot „interpreta” cântece de lungă durată. Fiecare cântec este compus din niște sunete scoase într-un registru jos, variind în amplitudine și frecvență și care durează cca. 10–20 minute. Cântecele se pot repeta timp de câteva ore sau chiar zile. Masculii care escortează femelele cu pui cântă mai des și mai mult decât restul.

Cântecele diferă de la o populație la alta și se pot modifica în timpul reproducerii.

Comentarii

comentarii