Japonezii au inventat banana Mongee, a c─ârei coaj─â este comestibil─â

in EcoLIFESTYLE 12 February 2018 40 Views

În Japonia a fost inventată banana Mongee, a cărei coajă n-o să mai ajungă la groapa de gunoi, pentru că este comestibilă. În plus, este mult mai aromată decât bananele obișnuite, iar la creșterea acesteia nu este necesară administrarea de pesticide.

Japonezii au inventat banana Mongee, a c─ârei coaj─â este comestibil─â

C├ó╚Ťiva oameni de ╚Ötiin╚Ť─â din Japonia, de la D&T Farm, au reu╚Öit s─â creeze un soi de banan─â cu coaja comestibil─â. Chiar dac─â sun─â ciudat, procesul nu e bazat pe combinarea vreunor substan╚Ťe. Secretul const─â ├«n faptul c─â bananierii sunt planta╚Ťi ╚Öi crescu╚Ťi la -60 de grade Celsius, apoi sunt transfera╚Ťi la 30 de grade Celsius. Gra╚Ťie acestei schimb─âri bru╚Öte de temperatur─â, fructul se coace, dar coaja r─âm├óne foarte sub╚Ťire, devenind astfel comestibil─â.

Acest tip de banane poart─â numele de Mongee (pronun╚Ťat ÔÇ×mon-gheeÔÇŁ), care ├«n argoul japonez utilizat ├«n zona Okayama, ├«n vestul Japoniei, unde sunt cultivate, ├«nseamn─â ÔÇ×incredibilÔÇŁ.

vegis.ro

Datorit─â faptului c─â aceste banane nu sunt crescute ├«ntr-un mediu tropical, ca de obicei, nici nu au pr─âd─âtori. Ceea ce ├«nseamn─â c─â nu sunt utilizate pesticide pe parcursul vie╚Ťii bananierului, deci sunt banane crescute organic.

Japonezii au inventat banana Mongee, a c─ârei coaj─â este comestibil─â
Jurnali╚Ötii de la RocketNews24 au gustat aceste banane ╚Öi spun c─â sunt mult mai dulci dec├ót cele obi╚Önuite (24,8 grame de zah─âr, comparativ cu 18,3 grame), deci ╚Öi mult mai aromate ╚Öi mai parfumate. Coaja este, ├«ntr-adev─âr, foarte sub╚Ťire, dup─â cum spun ace╚Ötia. Are un gust u╚Öor am─ârui ╚Öi nu este la fel de aromat─â ca fructul ├«n sine, dar poate fi consumat─â.

Pentru a se convinge c─â Mongee este, ├«ntr-adev─âr, o inven╚Ťie necesar─â ├«n domeniul fructelor, jurnali╚Ötii au gustat ╚Öi coaja unei banane obi╚Önuite: amar─â, fibroas─â, greu de mestecat ╚Öi astringent─â. ╚śi, au ad─âugat ace╚Ötia ├«n comentariul de pe site, probabil plin─â de pesticide (nu face╚Ťi asta acas─â!).

Japonezii au inventat banana Mongee, a c─ârei coaj─â este comestibil─â
Deocamdat─â, bananele Mongee au un pre╚Ť foarte mare – 5,7 dolari bucata ÔÇô ╚Öi sunt scoase la v├ónzare doar c├óte 10 banane pe s─âpt─âm├ón─â. ├Äns─â Setsuzo Tanaka, manager de dezvoltare tehnic─â la D&T Farm, sper─â ca aceste banane s─â ajung─â s─â fie v├óndute ├«n toat─â lumea. Ba mai mult, procesul s─â poat─â fi aplicat mai multor fructe, ceea ce ar reduce considerabil cantitatea de de╚Öeuri organice care ajung la gropile de gunoi.

Comentarii

comentarii