La nivel mondial se fac eforturi pentru a salva bananele de o pandemie

in EcoLIFESTYLE 8 December 2020 152 Views

├Än timp ce oamenii se confrunt─â cu pandemia de Covid-19, ╚Öi bananele se lupt─â cu o pandemie a lor. Ciuperca Fusarium (TR4), care r─âm├óne ├«n sol pentru 30 de ani ╚Öi nu poate fi eradicat─â, s-a r─âsp├óndit ├«n Asia, Australia ╚Öi Africa, dar ╚Öi ├«n zone din America de Sud. Bananele crescute organic ar putea fi parte din solu╚Ťie.

Fusarium TR4, adic─â ciuperca Fusarium, a fost descoperit─â prima dat─â ├«n Malaezia ╚Öi Indonezia, de unde s-a r─âsp├óndit ├«n toat─â China. Cunoscut─â ╚Öi ca Boala Panama, aceasta atac─â r─âd─âcinile ╚Öi blocheaz─â sistemul vascular al plantelor ╚Öi se extinde foarte rapid prin ata╚Öarea de vehicule ╚Öi alte echipamente agricole. ├Än anii 1950, ciuperca a distrus cantit─â╚Ťi imense de banane Gros Michel, iar de atunci, agricultorii au ├«nceput s─â creasc─â bananele Cavendish, recunoscute ca fiind rezistente la bacterie.

În ultimii zeci de ani s-a tot răspândit prin Asia, Australia și Africa, iar de curând a fost descoperită și în America de Sud, în Columbia, unul din cei mai mari producători la nivel mondial.

De╚Öi exist─â peste 1.000 de variet─â╚Ťi de banane, ├«n diferite forme, culori ╚Öi dimensiuni, ├«n prezent ├«n jur de jum─âtate din produc╚Ťia mondial─â este din soiul Cavendish pentru c─â este unul rezistent, u╚Öor de transportat, iar produc╚Ťia e mare per hectar.

Trecerea la banane organice

Ciuperca nu este d─âun─âtoare pentru oameni, ├«ns─â ar putea afecta popula╚Ťia prin eradicarea unui aliment esen╚Ťial pentru sute de milioane de oameni de pe toat─â planeta. De aceea, oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au dezvoltat programe ample pentru a g─âsi solu╚Ťii.

Una dintre acestea este schimbarea felului ├«n care bananele sunt crescute. Pe aceste culturi sunt folosite cantit─â╚Ťi mari de pesticide – plantele se pulverizeaz─â cu fungicid ├«ntre 40 ╚Öi 80 de ori ├«ntr-un singur sezon de cre╚Ötere. ├Äns─â acest lucru epuizeaz─â microbiota solului (ansamblul microorganismelor care populeaz─â p─âm├óntul) ╚Öi sl─âbe╚Öte plantele ├«n fa╚Ťa TR4. Potrivit exper╚Ťilor, fermele de banane organice au f─âcut fa╚Ť─â ciupercii mult mai bine dec├ót cele conven╚Ťionale, p├ón─â acum.

ÔÇ×Fermele de banane ar trebui s─â ia ├«n calcul s─â adauge substan╚Ťe organice ╚Öi poate s─â planteze culturi sezoniere printre r├ónduri pentru a cre╚Öte fertilitatea solului, s─â foloseasc─â microorganisme ╚Öi insecte ├«n locul chimicalelor ╚Öi s─â lase libere mai multe petice pentru a ├«ncuraja vizita viet─â╚Ťilor s─âlbatice. Asta s-ar putea s─â ├«nsemne c─â bananele vor costa mai mult, dar vor fi sustenabile, pe termen mai lungÔÇŁ, a declarat Dan Bebber, profesor de ecologie la Universitatea Exeter, ╚Öi participant ├«n programul BanananEX, al guvernului britanic.

Exper╚Ťii, ├«n general, sunt de p─ârere c─â bananele sunt prea ieftine, iar pre╚Ťul mic nu permite un salariu bun pentru muncitori, investi╚Ťii ├«n echipamente sau ├«n m─âsuri ca cele descrise mai sus. Dac─â muncitorii ar fi pl─âti╚Ťi mai bine, ar acorda mai mult─â aten╚Ťie inspec╚Ťiei atente a plantelor de semne de boal─â.

├Än plus, laboratoarele din toat─â lumea sunt ocupate s─â experimenteze ├«n crearea de noi gene prin care s─â fac─â bananele Cavendish rezistente ├«n fa╚Ťa TR4. Un astfel de experiment care pare de succes se desf─â╚Öoar─â ├«n Australia, ├«ns─â este nevoie s─â treac─â c├ó╚Ťiva ani pentru a vedea dac─â metoda chiar este eficient─â sau nu.

Exper╚Ťii mai recomand─â ├«ncurajarea consumului ╚Öi altor tipuri de banane, astfel ├«nc├ót s─â se ├«nl─âture presiunea pe culturile de Cavendish, iar produc─âtorii s─â fie motiva╚Ťi s─â cultive ╚Öi alte soiuri.

Citește și: 

O ciuperc─â amenin╚Ť─â cu dispari╚Ťia cel mai ├«nt├ólnit soi de banane din lume

Comentarii

comentarii