Banca Mondial─â: jum─âtate din popula╚Ťia Asiei de sud tr─âie╚Öte ├«n locuri vulnerabile climatic

in Poluare 10 July 20184 Views

Schimbările climatice vor afecta aproape jumătate din sudul Asiei în următoarele decenii și vor încetini creșterea economică, conform unui nou raport realizat de Banca Mondială.

├Än cadrul raportului, au fost analizate dou─â scenarii ├«n func╚Ťie de m─âsurile colective care vor fi luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â.

Aproape jum─âtate din popula╚Ťia Asiei de sud, adic─â mai mult de 800 de milioane de oameni, locuiesc ├«n prezent ├«n zone care vor deveni puncte critice din punct de vedere climatic p├ón─â ├«n 2050, dac─â nu vor fi luate m─âsuri pentru combaterea schimb─ârilor climatice.

Autorii raportului au definit punctele critice moderate ca zone în care cheltuielile pentru consum vor suferi, conform estimărilor, scăderi de 4-8%, iar în punctele critice severe cheltuielile vor scădea cu peste 8%.

Una dintre cele mai afectate ╚Ť─âri va fi India, unde aproape jum─âtate din popula╚Ťie va tr─âi ├«n zone afectate moderat sau grav p├ón─â ├«n 2050. 600 de milioane de indieni s-ar putea confrunta cu lipsa apei, ├«n condi╚Ťiile ├«n care India trece deja prin cea mai grav─â criz─â de ap─â pe termen lung din istoria sa.

Ziua zero se apropie pentru Maroc, India, Irak și Spania

Schimb─ârile ├«n regimul de precipita╚Ťii ╚Öi temperaturile ├«n cre╚Ötere ar putea costa India 2.8% din PIB ╚Öi ar putea afecta nivelul de trai pentru unul din doi locuitori ai ╚Ť─ârii p├ón─â ├«n 2050.

carturesti.ro

Bangladeshul va suferi pierderi semnificative ale PIB-ului, fiind anticipat─â o sc─âdere de 14.4% p├ón─â ├«n 2050, fiind cea mai afectat─â na╚Ťiune din punct de vedere al PIB-ului pe cap de locuitor. ├Än compara╚Ťie, Sri Lanka ╚Öi India vor suferi pierderi de 10.0%, respectiv 9.8%, ├«n cazul ├«n care nu vor fi luate m─âsuri pentru combaterea schimb─ârilor climatice.

Nepal, Afganistan și alte zone de deal din India care au o climă mai rece ar putea avea unele beneficii de pe urma schimbărilor climatice. Însă ele depind de surse de apă alimentate de zăpada topită, iar temperaturile în creștere ar putea afecta disponibilitatea resurselor de apă.

Majoritatea punctelor critice identificate de Banca Mondial─â sunt zone interioare, care sunt mai afectate de schimb─âri climatice dec├ót zonele de coast─â sau regiunile montane. Cele mai vulnerabile popula╚Ťii sunt cele care depind de agricultur─â ca mijloc principal de subzisten╚Ť─â.

ÔÇ×Se pare c─â exist─â un fel de leg─âtur─â ├«ntre punctele critice din punct de vedere climatic ╚Öi zonele supuse stresului hidric. Schimb─ârile climatice te vor afecta ├«n func╚Ťie de unde locuie╚Öti ╚Öi cu ce te ocupi.ÔÇŁ, a declarat pentru Reuters Muthukumara Mani, economist la Banca Mondial─â ╚Öi autor al studiului.

Autorii raportului recomand─â elaborarea de politici specifice care s─â ├«mbun─ât─â╚Ťeasc─â accesul la educa╚Ťie, s─â reduc─â stresul hidric ╚Öi s─â ofere oportunit─â╚Ťi ├«n sectoarele non-agricole. Astfel de m─âsuri ar putea reduce impactul schimb─ârilor climatice asupra nivelului de trai.

Comentarii

comentarii