Banca pentru Alimente din Roman a distribuit persoanelor vulnerabile 46 de tone de alimente în primele şase luni

in Companii, Siguranta alimentara 29 June 2019 126 Views

Banca Regională pentru Alimente Roman a reușit să colecteze și să distribuie peste 46 de tone de alimente în valoare de peste 255.000 lei, către 4.000 de persoane vulnerabile în primele șase luni de funcționare.

Astfel, peste 4.000 de beneficiari, printre care copii, bătrâni și persoane cu dizabilități, au primit hrană zilnică. Până la finalul acestui an, organizația își propune să colecteze 100 de tone de alimente și să extindă colaborarea cu și mai mulți retaileri și producători de pe piață.

Centrul a fost deschis după modelul Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA) și fondată cu sprijinul Lidl. Este cea de-a treia unitate din România, după cele din București și Cluj.

„Cu sprijinul Lidl, există deja încă 2 organizații funcționale pe lângă Banca pentru Alimente din București: o Bancă la Cluj și alta la Roman. Banca din Roman acoperă 6 județe, adică întreaga regiune de nord-est a țării. Suntem deja în discuții pentru a sprijini înființarea altor Bănci Regionale și sperăm să intrăm în anul 2020 cu cel puțin 6 bănci funcționale în România. Sperăm ca, împreună cu toți partenerii noștri, să reușim să colectăm cantități tot mai mari de produse, punând în practică deviza: Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei!,” a declarat Gabriel Sescu, Președintele Asociației Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor București și coordonatorul primei rețele de bănci de alimente din România.

Luna trecută, Proiectul Banca pentru Alimente a fost acceptat ca Proiect Partener FEBA în cadrul convenției Anuale FEBA 2019, în semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România.

În șase luni de la inaugurare, cu susținerea Lidl România, Banca Regională pentru Alimente din Roman a sprijinit 34 de organizații, din orașe precum Roman, Bacău, Iași, Piatra Neamț și Suceava.

Risipa alimentară este o problemă mondială, care produce efecte negative atât asupra economiei, cât și asupra bunăstării populației. În România, aproape 7 tone de mâncare se risipesc zilnic, iar lipsa de conștientizare la nivelul societății este un factor care contribuie la creșterea cantității de alimente care ajunge la gunoi.

Conform statisticilor din cadrul proiectului „100 de Români”, lansat anul trecut de Lidl împreună cu Ambasada Sustenabilității, dacă România ar fi o comunitate de 100 de români, fiecare ar risipi 74 de kilograme de mâncare anual, în timp ce 58 de oameni ar trăi la limita sărăciei sau ar fi în risc de sărăcie.

Până în prezent, cele trei bănci de alimente din București, Cluj și Roman au colectat peste 350 tone de alimente de la peste 30 de donatori. Acestea au fost distribuite în mod gratuit către peste 22.000 de beneficiari din ONG-uri și centre ce găzduiesc persoane aflate în dificultate: orfani, bătrâni, copii și adulți în prag de sărăcie sau persoane cu dizabilități.

Până la finalul lui 2019, rețeaua își propune fondarea altor bănci regionale în orașe precum Brașov, Craiova, Timișoara sau Brăila, pentru a acoperi toate regiunile României.

Comentarii

comentarii