Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bani din cosmos

text de Razvan Calin

In fiecare secunda, in centrul Soarelui, la o temperatura de aproximativ 15,5 milioane de grade Celsius si la o presiune de 250 de miliarde de atmosfere, 700 de milioane de tone de hidrogen se transforma, prin fuziune nucleara, in 695 de milioane de tone de heliu. Diferenta de 5 milioane reprezinta energia solara, sub forma de raze gama. Energia care se propaga in Univers sub forma razelor de lumina. Fenomenul se petrece fara incetare de 4 miliarde si jumatate de ani incoace…

Pe Pamant, daca te bate soarele, faci insolatie. Altii, mai putini la numar si mai pragmatici, fac altceva: BANI: prin procedee ceva mai recente si mai putin complicate, lumina Soarelui este transformata in energie: electrica si termica. Panourile Solare, despre ele vorbim astazi, reprezinta una dintre marile resurse energetice nepoluante. Desi in lume panourile de soare sunt exploatate cu succes la nivel industrial, in Romania astfel de initiative sunt privite mai degraba ca o curiozitate. Lipsa informarii, legislatia incompleta si costurile destul de ridicate sunt principalii factori pentru care Soarele doar straluceste in Romania.

Exista cateva initiative private de dezvoltare a sectorului energiei solare, dar sunt in stadiu incipient. Totusi, orice lucru are un inceput si orice inceput este greu. Dar de ce e asa greu sa punem cateva placi cu celule fotovoltaice in bataia Soarelui si sa reducem astfel factura la curent ori la caldura?

In principiu, un sistem fotovoltaic este compus din:

– panouri solare fotovoltatice
– regulatoare de incarcare
– un grup baterie de acumulatori
– invertor pentru conversia curentului continuu in curent alternativ la 220V pentru alimentarea utilizatorilor clasici.

Toate aceste componente au un pret de cost, iar bateria de acumulatori este singurul element care trebuie inlocuit dupa 5-7 ani. "Daca panourile fotovoltaice sunt folosite pentru producerea de curent electric pentru consum individual, dintr-o zona izolata sau unde reteaua de energie electrica este la o departare mai mare de 500 – 1000 de metri, atunci solutia este avantajoasa; pentru restul cazurilor – nu. Pentru a scadea pretul de cost si implicit rentabilizarea sistemului, solutia larg acceptata este "stocarea" energiei produse in reteaua nationala. Acest lucru permite eliminarea completa a regulatoarelor si a bateriei de acumulatori si inlocuirea invertorului cu unul special care sa permita "injectarea" in reteaua nationala a energiei produse." Florin Fleseriu – manager LP Electric.

Orice inventie buna are nevoie de cativa pionieri care sa o promoveze. Cam in acest stadium se afla Romania in domeniul utilizarii energiei solare.

Elian Trandafir – administrator SolarFocus SRL: "In ultimi ani, odata cu cresterea preturilor la combustibilii fosili, lumea a inceput sa fie din ce in ce mai interesata de energia solara. Ca urmare, firmele producatoare de sisteme solare au inceput sa investeasca tot mai mult in dezvoltarea si imbunatatirea sistemelor solare."

In prezent, majoritatea firmelor utilizeaza in realizarea sistemelor materiale speciale (sticla prismatica, suprafata de captare titan-inox, tehnici avansate de acumulare a caldurii), obtinind randamente de peste 95% si prelungind durata de functionare a unui sistem pe intreaga perioada a anului. Sistemele moderne se folosesc de fenomenul de stratificare a apei pe temperatura: astfel, chiar si iarna, in conditiile unui cer acoperit de nori, panourile vor incalzi partea de jos a acumulatorului (boilerului); astfel, sursa suplimentara de energie (cazan, rezistenta electrica) va consuma mai putina energie deoarece scade ecartul de temperatura intre apa rece care intra in boiler si cea calda care iese. In momentul de fata un sistem solar poate asigura 70-75% din necesarul anual de apa calda si poate aduce reduce dependenta de sistemele clasice de incalzire cu pana la 40%.

"As face o analogie cu evolutia centralelor termice in condensatie care, de asemenea, utilizeaza tehnologie moderna. Daca in urma cu cativa ani acestea erau privite ca ceva "exotic", in prezent sunt din ce in ce mai solicitate. Ele sunt mai scumpe decat cele clasice, dar consuma mai putin combustibil si nivelul de poluare este mult mai redus. Fara indoiala ca si tehnologiile de incalzire care folosesc surse alternative (regenerabile) vor cunoaste o dezvoltare si in Romania. In plus fata de constientizarea economiilor realizate, se va forma si o cultura in sensul respectului fata de mediul inconjurator." Cristian Nita – manager Promoterm.

Daca locuinta este intr-o zona izolata, amortizarea este imediata deoarece optiunile disponibile sunt mult mai scumpe. Electrica solicit pentru realizarea unei conectari la linia de joasa tensiune (220V ) o taxa de aproximativ 30.000 Euro, dupa care se va achita si curentul consumat, la fel ca in cazul celorlalti abonati captivi. Daca insa locuinta este intr-o zona electrificata, amortizarea unui sistem solar este de peste 25 ani. Daca sistemul de stocare in reteaua nationala ar fi functional, amortizarea scade la aproximativ 8 ani. "In tarile unde s-au introdus si subventii pentru consumator, amortizarea scade si mai mult pentru zonele in care exista un potential ridicat de utilizare a energiei alternative." Florin Fleseriu – manager LP Electric.

"Da, cred ca romanii incep sa inteleaga importanta folosirii surselor alternative de energie, insa din pacate mai putin de 1% dintre cei care folosesc aceste sisteme o fac din motive ecologice. Principalul motiv il constituie costurile reduse de exploatare, comoditatea, siguranta in exploatare, autonomia fata de sistemele centralizate (termoficare, gaz, apa, electricitate) si abia in ultimul rand si din motive ecologice." Elian Trandafir – administrator SolarFocus SRL.

Experienta practicii a demonstrat de fiecare data ca orice lucru nou este acceptat mai usor daca, pe langa avantajele potentiale, se ofera si o facilitate palpabila, concreta si imediata (e cazul neaccizarii biocombustibililor de care vorbeam in FOCUS in acest numar). Cea mai simpla mana de ajutor pe care o poate acorda statul este, bineinteles, o facilitate fiscala. In acest caz, subventiile sunt instrumentul cel mai usor de folosit de catre pionierii energie solare. "Categoric astfel facilitati ar trebui introduse. Astfel de masuri sunt in vigoare sub diferite forme atat in statele UE, cat si in SUA. Si au rolul de a incuraja utilizarea tehnologiilor nepoluante (sau cu nivel redus de poluare) si cu consumuri energetice mici, care ajuta dezvoltarea durabila a omenirii." Cristian Nita -manager Promoterm.

"In majoritatea tarilor europene statul incurajeaza considerabil utilizarea surselor ecologice de energie (solara, geotermala , pompe de caldura , biomasa); astfel s-a ajuns ca anul trecut, in Austria, o renumita firma producatoare de cazane pe combustibili fosili sa vanda aproape dublu pompe de caldura fata de cazane.

Cred ca statul roman ar trebui sa le urmeze exemplul si sa incurajeze utilizarea echipamentelor ecologice care reduc consumul de energie." Elian Trandafir – administrator SolarFocus SRL. In tarile mai vechi membre ale Uniunii Europene s-au introdus programe si subventii pentru utilizarea la scara larga a sistemelor de energie alternativa – Directiva 2001/77/CE. "Romania a implementat partial Directiva: Hotararea de Guvern 443 din aprilie 2003 a fost menita sa transpuna in economia din Romania prevederile acestei legi. Conform art.7 din acesta directiva, cat si HG 443/2003, persoanele fizice si juridice se pot conecta la reteaua nationala pentru a injecta curent in sistem. Daca analizam realitatea constatam ca Agentia Nationala de Reglementare in Energie a reglementat piata numai pentru persoanele juridice, nu si pentru cele fizice. Acest lucru face ca un sistem care utilizeaza energie solara pentru curent electric sa coste foarte mult (aproape dublu)." Florin Fleseriu- manager LP Electric.

Vectorul dominat de inovatiile care promoveaza independenta energetica si utilizarea solutiilor avangardiste de consum economic si reducere a costurilor este sectorul constructiilor. 2006 a fost anul de gratie al constructorilor in Romania: explozia imobiliara si vremea frumoasa au crescut cifra de afaceri cam in acest domeniu cam cu un miliard de euro fata de prognozele antreprenorilor. Ca atare, si piata "energiei solare" s-a ridicat. "In 2006 am evoluat bine din punct de vedere al procentelor de crestere. Este insa departe de unde ar trebui sa fie. LP ELECTRIC a realizat mai multe proiecte implementate in diverse regiuni din tara si asteptam ca piata sa creasca in continuare, insa fara instrumentele aplicate in UE va fi foarte dificil."Florin Fleseriu – manager LP Electric.

"Sectorul constructiilor a crescut rapid in ultimii ani in Romania, iar specialistii apreciaza ca evolutia va continua cel putin pana in 2013 – 2014. Este adevarat, vanzarile de sisteme solare nu sunt spectaculoase, dar o evolutie pozitiva se poate observa, atat in randul persoanelor fizice, cat si al firmelor (de exemplu pensiuni). Consumul mare de apa calda menajera specific pensiunilor si hotelurilor face ca amortizarea investitiei sa se faca mult mai rapid. De asemenea, atat la locuintele individuale, cat si la pensiuni, utilizarea energiei solare este rentabila pentru incalzirea piscinelor." Cristian Nita – manager Promoterm.

"Pot sa spun ca peste 90 % din clientii nostri sunt personae fizice sau juridice care fac o constructie noua. Principalul motiv il constituie faptul ca daca se ia decizia utilizarii unei surse de energie alternativa inca din faza de proiectare, costurile sunt mai mici. Preconizam ca in anii urmatori numarul celor care trec de la un sistem vechi de producere a energiei la unul altermativ sa creasca, odata cu cresterea preturilor la combustibili si cu uzarea si necesitatea inlocuirii sistemelor vechi." Elian Trandafir – administrator SolarFocus.

Soarele are o vechime de aproximativ 4 miliarde si jumatate de ani. De la "nasterea" lui, si-a consumat aproape jumatate din rezervele de hidrogen. Specialistii apreciaza ca ar mai avea de trait cam 5 miliarde de ani. Asadar, timp suficient pentru a ne convinge de binefacerile energiei solare, care nu implica nici costuri de extractie, nici amenajari colosale din beton arrmat, nici defrisari, nici zeci de mii de kilometri de foraje si conducte. Ne trebuie doar o mana de ajutor.

"Absenta facilitatilor fiscale (prezente in majoritatea tarilor europene si SUA) a fost un obstacol in calea cresterii numarului instalatiilor pe baza de energii regenerabile, in general, si a sistemelor cu panouri polare, in particular. Introducerea stimulentelor de natura fiscala pentru utilizatorii de sisteme solare ar fi binevenita." Cristian Nita – manager Promoterm.

"Ce mi-as dori in 200: adoptarea si popularizarea unor masuri de ordin fiscal evident care sa incurajeze populatia sa utilizeze sursele alternative de energie." Elian Trandafir – administrator SolarFocus.

"Din nefericire, metodele utilizate in UE pentru a rentabiliza aceste sisteme nu sunt operationale in Romania, iar cauzele principale sunt legislatia si pretul de cost. Solutiile alternative sunt aproape necunoscute in Romania pentru ca nu s-a facut o popularizare a lor." Florin Fleseriu- manager LP electric.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri