Barroso: UE trebuie sa protejeze companiile in lupta cu schimbarile climatice, dar sa nu fie protectionista

Liderii Uniunii Europene au reafirmat, in a doua zi a summit-ului de la Bruxelles, obiective ambitioase de reducere a gazelor cu efect de sera, cu mentiunea ca acestea trebuie sa fie rezonabile ca si costuri pentru guvern si industrie, informeaza Reuters.

O schita a declaratiei finale a summit-ului, obtinuta de Reuters, prevede mecanisme flexibile de indeplinire a obiectivelor energetice si climatice, „care sa evite costuri excesive pentru statele membre”.

Liderii au garantat ca vor dispune legile necesare indeplinirii obiectivelor intr-un an. Obiectivele presupun reducerea emisiilor pana in 2020 si cresterea procentului de energii regenerabile folosite. Declaratia prevede mentiunea ca preturile ridicate ale comercializarii carbonului, instrumentul central al UE de combatere a incalzirii globale, nu ar trebui sa determine sectoare precum cele ale otelului, cimentului, hartiei sau aluminiului in afara Europei sau sa dea faliment.

„Nu cerem reducerea obiectivelor, dar chiar daca avem un obiectiv european comun, inca putem discuta moduri de a-l indeplini si ce poate fi impus fiecarei industrii”, a declarat Angela Merkel, cancelarul german. Aceasta a cerut ca un angajament luat pana in 2009 sa oferte tratament preferential industriilor intensiv energetice daca nu exista un acord global de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Companiile au nevoie de siguranta legislativa pentru a investi, a declarat Angela Merkel.

Marea Britanie, Suedia si Olanda s-au opus cererii cancelarului german de a acorda conditii special industriei grele, spunand ca acest lucru ar slabi UE in cadrul negocierilor ONU.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei Europene Guenter Verheugen a declarat ca masurile luate trebuie sa protejeze companiile de concurenta firmelor din tari cu standarde de mediu mai scazute. Acesta a mai spus ca Bruxelles-ul nu a eliminat ideea „unei compensatii pentru industrii”, dar un tarif verde nu ar functiona. In schimb, importatorii ar trebui inclusi in Schema europeana de comert cu certificate de carbon (ETS) pentru a suporta o parte a costurilor.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a respins acuzatiile din partea unor legislatori cum ca pretul unui pachet legislativ european de combatere a schimbarilor climatice ar fi atat de mare incat ar elimina industria grea din Europa. „Ar fi o eroare cruciala sa privim interesele industriei europene ca fiind contrare combaterii schimbarilor climatice”,a declarat acesta, promitand, astfel, garantii industriei consumatoare de energie. Barroso a avertizat, totodata, asupra pericolului protectionismului ca reactie la pericolul prabusirii industriei grele, argumentand ca Europa este o mare invingatoare in ce priveste globalizarea si ramane cea mai mare putere comerciala a lumii, in ciuda cresterii Chinei si Indiei. „Europa trebuie sa protejeze, dar trebuie sa evite pericolul tentatiei de a deveni protectionista. O intoarcere la protectionism ar fi o nebunie”, a declarat Barroso.

Primul ministru sloven, Janez Jansa, a declarat ca cele 27 de state membre au fost de acord cu liberalizarea pietei energetice europene in iunie si cu un pachet legislativ de combatere a incalzirii globale si promovare a energiilor verzi in decembrie. „Trebuie sa ajungem la un acord in primele luni ale lui 2009, cel mai tarziu”, a declarat Jansa.

Esecul in a cadea de acord asupra detaliilor pana anul viitor ar insemna o intarziere a legilor UE si ar slabi blocul comunitar in cadrul discutiilor de la Copenhaga, din 2009, sub egida ONU, intalnire care are ca scop parafarea documentului de reducere a emisiilor.

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat ca spera sa se ajunga la o intelegere privind pachetul de masuri sub presedintia franceza a UE in a doua jumatate a anului 2008.

Pe de alta parte, mai multi lideri nu au fost de acord cu acest lucru, sustinand ca o intelegere ar intra in conflict cu pioritatile nationale.

„Principala ingrijorare este implementarea unui mecanism care va lovi in importatorii din acele tari care nu joaca acelasi joc”, a declarat presedintele francez. Verheugen a declarat ca Sarkozy a fost singurul care a cerut impunerea unor tarfie verzi pentru importatori.

In afara de reducerea emisiilor cu cel putin 20% pana in 2020 fata de nivelul din 1990, tarile membre au cazut de acord cu folosirea energiilor regenerabile in proportie de 20% pentru generarea de energie si cu folosirea biocombustibililor in proportie de 10% pentru transporturi.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri