Bateria reîncărcabilă cu protoni deschide calea către moduri sustenabile de stocare a energiei

Oamenii de știință de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia au inventat bateria reîncărcabilă cu protoni, care folosește apă și carbon în loc de litiu.

baterie proton
via MRIT

Bateria nu produce emisii de carbon și poate stoca electricitate din surse regenerabile cu zero emisii, fiind prietenoasă cu mediul și mult mai ieftină decât bateriile clasice cu litiu. De asemenea, poate stoca cu ușurință mai multă energie decât bateriile cu litiu, fiind de dimensiuni mai reduse.

Bateria, care este încă la stadiul de prototip, ar putea fi folosită în stocarea electricității de la panouri fotovoltaice în gospodării. La scară largă și cu unele modificări, această tehnologie ar putea fi folosită la stocarea energiei la scară medie, precum și la alimentarea mașinilor electrice.

Green Report Shop Produse ECO

John Andrews, cercetător la Universitatea RMIT, a explicat că nevoia pentru tehnologii de stocare care folosesc materiale ieftine și abundente va crește pe măsură ce lumea se va îndrepta către energii regenerabile.

„Bateriile litiu-ion sunt bune însă se bazează pe resurse limitate și scumpe. Tehnologia hidrologică este și ea eficientă însă locațiile potrivite sunt limitate și costul ar putea fi foarte ridicat. Avantajul este că vom stoca protoni într-un material bazat pe carbon, care este abundent, și obținem protoni din apă care este ușor accesibilă.”

baterie protoni

Bateria va fi disponibilă pe piață în următorii cinci-zece ani. Cercetătorii speră că bateria va fi putea fi folosită în aplicații ca bateria solară Tesla din Australia de Sud.

spot_img

Ultimele știri