Bavaria aprobă o lege istorică de protecție a albinelor care prevede schimbări drastice ale practicilor agricole

in Biodiversitate, Legislatie 6 April 2019 66,266 Views

Bavaria a anunțat că va transforma în lege o petiție populară pentru protecția albinelor care promite schimbări drastice ale practicilor agricole, fără să o mai supună unui referendum.

Decizia istorică vine după ce oamenii de știință au avertizat că aproape jumătate dintre speciile de insecte se află în declin rapid, iar o treime dintre insectele polenizatoare sunt amenințate cu extincția.

Petiția a fost lansată în luna februarie și urmărea protecția speciilor de plante și animale. Aceasta a adunat 1.75 milioane de semnături, devenind cea mai de succes petiție din istoria Bavariei.

În cadrul propunerii, 20% din terenurile agricole trebuie să îndeplinească standardele agriculturii organice până în 2025, înainte să atingă 30% până în 2030.

10% din spațiile verzi ale Bavariei ar fi transformate în poienițe cu flori, iar apele curgătoare vor fi protejate mai bine de pesticide și fertilizatori.

Oamenii de știință recomandă cumpărarea alimentelor organice pentru a preveni declinul insectelor

Premierul statului bavarez, Markus Söder, a anunțat că petiția va fi transformată direct în lege, fără să fie supusă unui referendum. El a adăugat că industria agricolă va primi susținerea de care are nevoie pentru a face transformarea.

Conform unei analize științifice ample realizate la începutul acestui an, insectele lumii se îndreaptă rapid spre extincție, amenințând colapsul catastrofal al ecosistemelor naturale. Peste 40% din speciile de insecte sunt în declin și o treime sunt în pericol de dispariție, rata de extincție fiind de opt ori mai mare decât în cazul mamiferelor, păsărilor și reptilelor. Masa totală a insectelor scade cu 2.5% pe an, sugerând că acestea ar putea dispărea în decursul unui secol.

Studiul arată că agricultura intensivă, în special utilizarea pesticidelor, este principala cauză a declinului insectelor.

Un alt studiu realizat în 2016 arăta că aproximativ 1.4 miliarde de locuri de muncă și trei pătrimi din toate culturile agricole depind de polenizatori, în special de albine, care oferă servicii de fertilizare gratuite în valoare de miliarde de dolari.

Comentarii

comentarii