Apicultorii din Fran╚Ťa au depus o pl├óngere ├«mpotriva Bayer dup─â ce au g─âsit glifosat ├«n miere

in Business 15 June 201818 Views

O cooperativ─â de apicultur─â din nordul Fran╚Ťei a depus o pl├óngere legal─â ├«mpotriva gigantului german de produse chimice Bayer, dup─â ce au fost depistate urme de glifosat ├«n loturi de miere, potrivit AFP. Pl├óngerea a fost depus─â ├«n aceea╚Öi zi ├«n care Bayer a finalizat tranzac╚Ťia de preluare a Monsanto.

 

╚śeful cooperativei din regiunea Aisne, care reprezint─â aproximativ 200 de apicultori, a declarat c─â firma Famille Michaud, unul dintre cei mai mari comercian╚Ťi de miere din ╚Ťar─â, a g─âsit substan╚Ťa chimic─â ├«n trei loturi furnizate de unul dintre membrii s─âi.

“Ei analizeaz─â sistematic transporturile de miere pe care le primesc ╚Öi au g─âsit glifosat”, a spus Jean-Marie Camus.

Ierbicidul, introdus de compania american─â Monsanto sub denumirea de Roundup, este cel mai folosit ├«n Fran╚Ťa, ├«ns─â pre╚Öedintele Emmanuel Macron a promis s─â-l scoat─â ├«n afara legii p├ón─â ├«n 2021.

Substan╚Ťa este suspectat─â de unii oameni de ╚Ötiin╚Ť─â c─â a provocat cancer, de╚Öi UE a re├«nnoit licen╚Ťa pentru ierbicidelor pe baz─â de glifosat ├«n noiembrie anul trecut, ├«n ciuda profundelor diviziuni pe acest subiect dintre statele membre.

Emmanuel Ludot, avocat al cooperativei, a declarat c─â mierea contaminat─â provine de la un produc─âtor ai c─ârui stupi sunt aproape de c├ómpurile de floarea-soarelui, sfecl─â ╚Öi rapi╚Ť─â.

“Dar, de asemenea, nu pute╚Ťi uita gr─âdinari de weekend, care adesea tind s─â utilizeze Roundup”, a spus el.

Ludot sper─â c─â pl├óngerea va provoca o anchet─â pentru a determina procentul de glifosat din loturi ╚Öi orice consecin╚Ťe asupra s─ân─ât─â╚Ťii pe care le-ar putea avea pentru om.

“De asemenea, este o chestiune de a ╚Öti c├ót de r─âsp├óndit─â ar putea fi aceasta. Famille Michaud ├«mi spune c─â nu este un caz izolat”, a mai spus acesta.

Vincent Michaud, pre╚Öedintele companiei Famille Michaud, a confirmat pentru AFP c─â detecteaz─â ├«n mod regulat substan╚Ťe str─âine, inclusiv glifosat. Dac─â se g─âsesc urme de ierbicid, ├«ntregul lot al furnizorului este respins.

“De obicei, apicultorii vor spune: “├Än acest caz, voi vinde mierea pe un stand pe marginea drumului sau pe o pia╚Ť─â “, unde nu exist─â control de calitateÔÇŁ. Dar acest apicultor a avut curajul s─â spun─â” nu voi fi ca oricine altcineva, o s─â depun dosarul ├«mpotriva lui Monsanto”, a spus Michaud.

├Än urma tranzac┼úiei dintre cele dou─â companii ├«n valoare de 63 miliarde de dolari, Bayer devine cele mai mare furnizor mondial de semin┼úe modificate genetic ┼či erbicide ┼či va controla peste un sfert din pia┼úa mondial─â a semin┼úelor ┼či pesticidelor.

Bayer ┼či Monsanto au o prezen┼ú─â important─â ├«n Rom├ónia.

Cite╚Öte ╚Öi:┬áMonsanto va renun╚Ťa la numele s─âu dup─â cump─ârarea de c─âtre Bayer

UE a aprobat interzicerea total─â a pesticidelor care d─âuneaz─â albinelor

Studiu: Pesticidele afectează albinele, dar nu în toate zonele geografice

 

Comentarii

comentarii