Apicultorii din Franța au depus o plângere împotriva Bayer după ce au găsit glifosat în miere

O cooperativă de apicultură din nordul Franței a depus o plângere legală împotriva gigantului german de produse chimice Bayer, după ce au fost depistate urme de glifosat în loturi de miere, potrivit AFP. Plângerea a fost depusă în aceeași zi în care Bayer a finalizat tranzacția de preluare a Monsanto.

 

Șeful cooperativei din regiunea Aisne, care reprezintă aproximativ 200 de apicultori, a declarat că firma Famille Michaud, unul dintre cei mai mari comercianți de miere din țară, a găsit substanța chimică în trei loturi furnizate de unul dintre membrii săi.

„Ei analizează sistematic transporturile de miere pe care le primesc și au găsit glifosat”, a spus Jean-Marie Camus.

Ierbicidul, introdus de compania americană Monsanto sub denumirea de Roundup, este cel mai folosit în Franța, însă președintele Emmanuel Macron a promis să-l scoată în afara legii până în 2021.

Substanța este suspectată de unii oameni de știință că a provocat cancer, deși UE a reînnoit licența pentru ierbicidelor pe bază de glifosat în noiembrie anul trecut, în ciuda profundelor diviziuni pe acest subiect dintre statele membre.

Emmanuel Ludot, avocat al cooperativei, a declarat că mierea contaminată provine de la un producător ai cărui stupi sunt aproape de câmpurile de floarea-soarelui, sfeclă și rapiță.

„Dar, de asemenea, nu puteți uita grădinari de weekend, care adesea tind să utilizeze Roundup”, a spus el.

Ludot speră că plângerea va provoca o anchetă pentru a determina procentul de glifosat din loturi și orice consecințe asupra sănătății pe care le-ar putea avea pentru om.

„De asemenea, este o chestiune de a ști cât de răspândită ar putea fi aceasta. Famille Michaud îmi spune că nu este un caz izolat”, a mai spus acesta.

Vincent Michaud, președintele companiei Famille Michaud, a confirmat pentru AFP că detectează în mod regulat substanțe străine, inclusiv glifosat. Dacă se găsesc urme de ierbicid, întregul lot al furnizorului este respins.

„De obicei, apicultorii vor spune: „În acest caz, voi vinde mierea pe un stand pe marginea drumului sau pe o piață „, unde nu există control de calitate”. Dar acest apicultor a avut curajul să spună” nu voi fi ca oricine altcineva, o să depun dosarul împotriva lui Monsanto”, a spus Michaud.

În urma tranzacţiei dintre cele două companii în valoare de 63 miliarde de dolari, Bayer devine cele mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic şi erbicide şi va controla peste un sfert din piaţa mondială a seminţelor şi pesticidelor.

Bayer şi Monsanto au o prezenţă importantă în România.

Citește și: Monsanto va renunța la numele său după cumpărarea de către Bayer

UE a aprobat interzicerea totală a pesticidelor care dăunează albinelor

Studiu: Pesticidele afectează albinele, dar nu în toate zonele geografice

 

spot_img

Ultimele știri