BBC, despre asprete: Cursa pentru salvarea peștelui de 65 de milioane de ani al României

in Biodiversitate 11 November 2020 260 Views

Pe╚Ötele asprete, specie care are 65 de milioane de ani, a fost redescoperit pe valea V├ólsanului, din Mun┼úii F─âg─âra┼čului, ├«ntr-un moment c├ónd era considerat disp─ârut. De╚Öi activi╚Ötii au indicat problemele care pun ├«n pericol aceast─â specie, una dintre cele mai rare din Europa ╚Öi poate chiar din lume, autorit─â╚Ťile din Rom├ónia nu au luat m─âsuri, iar englezii de la BBC atrag aten╚Ťia asupra acestui aspect.

├Än luna octombrie, alpinistul ┼či activistul de mediu Alex G─âvan anun╚Ťa c─â a fost redescoperit pe╚Ötele asprete, Romanichthys valsanicola, specia de folsil─â vie, veche de 65 de milioane de ani ┼či contemporan─â cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafa┼úa planetei.

ÔÇ×Cel mai rar pe┼čte din Europa ┼či, dup─â unele estim─âri, chiar din lume, aspretele se dest─âinuie oamenilor ├«n primele imagini video dup─â mul╚Ťi ani de incertitudine. A fost identificat ├«n jurul orei 8, ├«n zona satului Br─âdetu, de c─âtre colegii ┼či prietenii mei din echipa de salvare a aspreteluiÔÇŁ, transmitea acesta pe Facebook.

Atunci, Alex G─âvan a subliniat faptul c─â habitatul speciei este foarte tare amenin╚Ťat de furtul de pietri╚Ö ╚Öi bolovani din albia r├óului, de t─âierile ilegale sau legale de p─âduri din zon─â, de depozitarea materialelor de construc╚Ťii ╚Öi de╚Öeurilor ├«n albia r├óului, de lucr─âri neautorizate ╚Öi debitul insuficient al apei din cauza amenaj─ârilor hidrotehnice.

De╚Öi aceste probleme au fost aduse ├«n aten╚Ťia autorit─â╚Ťilor, nu au fost luate m─âsuri de protejare a speciei. Astfel, BBC a realizat un material cu titlul ÔÇ×├Äntors din mor╚Ťi. Cursa pentru salvarea pe╚Ötelui de 65 de milioane de ani al Rom├ónieiÔÇŁ.

ÔÇ×Dup─â mul╚Ťi ani de ├«ncercat s─â-l salv─âm, oamenii ne spuneau c─â specia este disp─ârut─âÔÇŁ, a declarat Nicolae Cr─âciun, biolog. ÔÇ×Dar eram siguri c─â ├«nc─â mai exist─â.ÔÇŁ

Jurnali╚Ötii subliniaz─â c─â estim─ârile oficiale ale unuia dintre cei mai rari pe╚Öti din Europa sau chiar din lume arat─â c─â mai exist─â doar 10 ÔÇô 15 exemplare, pe o ├«ntindere de doar un kilometru de r├óu. La ├«nceputul anilor 2000, popula╚Ťia num─âra aproximativ 200 de exemplare. Specia a fost descoperit─â pentru prima dat─â ├«n ╚Ťara noastr─â ├«n 1956 de un student la biologie, iar zeci de ani a fost ├«n pragul dispari╚Ťiei.

Pe╚Ötele asprete este inclus pe lista speciilor pe cale de dispari╚Ťie cu o situa╚Ťie critic─â de c─âtre Conven╚Ťia de la Berna privind via╚Ťa s─âlbatic─â ╚Öi habitatele naturale europene. ├Äns─â activi╚Ötii atrag aten╚Ťia c─â aceste reguli sunt ignorate. Un plan de lucr─âri din 2016, v─âzut de reporterii BBC, relev─â faptul c─â Hidroelectrica nu respect─â reglement─ârile privind cantitatea de ap─â pe care trebuie s─â o elibereze ├«n aval, debitul sc─âz├ónd dramatic ├«n special ├«n timpul verii.

Planul de ac╚Ťiune pentru salvarea aspretelui include restaurarea ecologic─â a bazinului r├óului V├ólsan, o paz─â non-stop, con╚Ötientizarea localnicilor privind aceast─â problem─â ╚Öi un centru de conservare pe malul r├óului, care func╚Ťiona ca spa╚Ťiu de ├«nmul╚Ťire.

Citește și: 

ÔÇ×Fa╚Ť─â ├«n fa╚Ť─â cu de╚Öeurile din apeÔÇŁ, expozi╚Ťie cu pe╚Ötii, p─âs─ârile ╚Öi de╚Öeurile din Marea Neagr─â, Dun─âre ╚Öi Dobrogea

Popula╚Ťiile pe╚Ötilor migratori de ap─â dulce au sc─âzut cu 93% ├«n Europa

Comentarii

comentarii