Becul cu grafen va ajunge în magazine anul acesta

in EcoLIFESTYLE, Energie 31 March 2015 559 Views

Dezvoltatorii din Marea Britanie au anun╚Ťat┬ác─â becul de grafen va fi primul produs de consum care folose╚Öte grafenul, viabil din punct de vedere comercial. Becul a fost dezvoltat de Graphene Lighting, o companie cu finan╚Ťare canadian─â, unul dintre directorii c─âreia este profesorul Colin Bailey de la Universitatea din Manchester.

5057399792_b88ae5b06b_z

Becul reglabil are un LED de forma unui filament, care e acoperit cu grafen. Asta aduce o serie de avantaje. Datorita conductivit─â╚Ťii, becul poate dura mai mult. Dezvoltatorii spun c─â reduce consumul de energie cu zece procente; grafenul permite becului s─â conduc─â electricitatea ╚Öi s─â ├«nc─âlzeasc─â mai eficient. Profesorul Bailey a declarat la BBC c─â produc╚Ťia este mai ieftin─â ╚Öi folose╚Öte mai multe componente durabile, de aceea se a╚Öteapt─â ca pre╚Ťul unui astfel de bec s─â fie mai mic dec├ót unele dintre becurile LED.

Bailey a mai spus ├«ntr-un interviu c─â ÔÇ×grafenul e doar un materialÔÇŽ un material minune, dac─â vre╚Ťi, av├ónd ├«n vedere c─â are super-propriet─â╚Ťi – dar ├«n realitate, aplica╚Ťiile lui sunt cele care ├«l v├ónd.ÔÇŁ Cercet─âtorii sunt dornici s─â vad─â care va fi impactul acestui bec-ÔÇ×minuneÔÇŁ asupra economiei Marii Britanii.┬áBailey a spus c─â becul e doar una dintre aplica╚Ťiile grafenului: altele care atrag interesul cercet─âtorilor includ o membran─â care ar ajuta la purificarea apei; ├«nveli╚Öuri protectoare ╚Öi folosirea grafenului ├«n baterii, pentru stocarea energiei.

O alt─â aplica╚Ťie ar fi folosirea grafenului pentru conducerea┬ámedicamentelor ├«n organism. ÔÇ×Ce am descoperit e c─â atunci c├ónd punem c├ó╚Ťiva fulgi de grafen ├«ntr-o solu╚Ťie, ei sunt atra╚Öi de celule canceroase”, spune Bailey. Cercet─âtorii sunt interesa╚Ťi de oxidul de grafen, o form─â modificat─â a acestuia, care vizeaz─â selectiv celulele canceroase, ├«n combina╚Ťie cu tratamente existente. Asta ar putea duce la mic╚Öorarea tumorilor ╚Öi la prevenirea r─âsp├óndirii cancerului ╚Öi reapari╚Ťiei sale.

├Äntr-una dintre investiga╚Ťii, o echip─â a preg─âtit formule de oxid de grafen pentru testarea ├«mpotriva diferitelor tipuri de cancer: pancreatic, la pl─âm├óni, la s├óni, la ovare, la creier ╚Öi la prostat─â. Fulgii de grafen au inhibat formarea tumorii sferice. ├Äntrebarea e dac─â oxidul de grafen ar putea fi eficace pentru toate, sau m─âcar pentru un mare num─âr de tipuri de cancer, prin blocarea proceselor care au loc la suprafa╚Ťa celulelor. Unul dintre cercet─âtori a spus c─â rezultate au ar─âtat c─â oxidul de grafen ar putea fi aplicat ca sp─âl─âtur─â ├«n timpul interven╚Ťiei chirurgicale, ca s─â cure╚Ťe celulele canceroase sau ca medicament.

Institutul Na╚Ťional al Grafenului, ├«n care a investit at├ót guvernul britanic c├ót ╚Öi Fondul European de Dezvoltare Regional─â, s-a deschis luna aceasta la Universitatea din Manchester. Cl─âdirea de 7.825 de metri p─âtra╚Ťi ╚Öi cinci etaje, a fost proiectat─â ca centru de cercetare. Mai mult de 35 de companii din ├«ntreaga lume au ├«ncheiat deja un parteneriat cu universitatea, ├«n vederea dezvolt─ârii unor proiecte.

BBC a spus c─â grafenul a fost deja ├«ncorporat ├«n rachete de tenis ╚Öi schiuri; mai sunt ├«n curs de dezvoltare ╚Öi alte produse, cum ar fi cadre pentru ma╚Öini ╚Öi avioane, sau din╚Ťi fal╚Öi.

Graphene Stakeholders Association (GSA) a declarat c─â grafenul e apreciat de speciali╚Ötii din domeniul cercet─ârii ╚Öi tehnologie ca fiind unul dintre cele mai promi╚Ť─âtoare materiale ale secolului 21. ┬áCu toate acestea, ÔÇ×ne afl─âm ├«ntr-un stadiu incicipent de ├«n╚Ťelegere a grafenului ╚Öi a poten╚Ťialului s─âu ca o tehnologie permisiv─â. E nevoie de mult─â cercetare, caracterizare, testare ╚Öi dezvoltareÔÇŁ, au mai spus cei de la GSA.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ru╚Öi, Andrei Geim ╚Öi Konstantin Novoselov, de la Universitatea din Manchester, au luat Premiul Nobel ├«n┬áfizic─â, pentru descoperirea grafenului ├«n 2004.

Surs─â foto: Flickr.com

Surs─â: Phys.org

Mai citește și:

Bacterii ÔÇ×reprogramateÔÇŁ pentru identificarea tumorilor

Teixobactin, noul antibiotic descoperit dup─â 30 de ani

Comentarii

comentarii