Becurile incadescente, pe cale de disparitie

China, care produce 70% din becurile de pe piata mondiala, vrea sa schimbe toate becurile incandescente cu unele mult mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie, potrivit agentiei de presa Reuters. Propunerea a venit din partea agentiei pentru fonduri de investitii Global Environment Facility.

"Incepem o campanie la nivel mondial pentru interzicerea tuturor becurilor ineficiente, iar China a acceptat ideea. Aceasta inlocuire s-ar putea face integral, la nivel mondial, in urmatorii 10 ani", a spus seful executiv al Global Environment Facility, Monique Barbut. Programul Chinei in acest sens va fi anuntat, in mod formal, in luna decembrie, la intalnirea din Bali, Indonezia, unde se va discuta despre masurile impotriva incalzirii globale.

Trecerea de la traditionalele becuri incandescente la cele mult mai eficiente ar putea insemna diminuarea anuala a cantitatii de gaze emanate in aer cu 500 de milioane de tone, numar echivalent cu jumatate din cantitatea de emisii cu efect de sera din Germania. China este prima tara in curs de devoltare care accepta sa imbratiseze un proiect de acest fel, in care numai Global Environment Facility va investi 25 de milioane de dolari. Cu cat programul de inlocuire a corpurilor de iluminat se va dezvolta, cu atat agentia pentru fonduri de investitii va avea grija ca becurile eficente sa fie accesibile si oamenilor cu o situatie precara: "Un bec ecologic costa de patru ori mai mult decat unul traditional, iar oamenii saraci nu-si pot permite sa fie chiar atat de prietenosi cu mediul", a precizat Barbut.

Dintre tarile dezvoltate, Australia este prima care s-a decis sa inlocuiasca, pana in 2010, toate corpurile de iluminat incandescente. Barbut a spus ca Global Environment Facility va colabora cu guvernul Australian pentru a ajuta China in cadrul acestui proiect. Ideea proiectului este dezbatuta, de asemenea, in tarile Uniunii Europene si SUA.

spot_img

Ultimele știri