Un francez va înota prin Marea Insulă de Gunoaie din Pacific pentru a atrage atenția asupra poluării cu plastic

in Poluare 7 June 2018 37 Views

Ben Lecomte, un campaigner francez care militează împotriva poluării cu plastic, va traversa înot Marea Insulă de Gunoaie din Pacific.

via The Longest Swim

Lecomte a plecat marți din Choshi, Japonia și plănuiește să ajungă în San Francisco în 180 de zile. Francezul va înota 8000 km, dintre care 1600 km sunt prin Marea Insulă de Gunoaie din Pacific.

Conform ultimelor estimări, pata de gunoi aflată în centrul Pacificului de Nord, între Hawaii și California, se întinde pe 1.6 milioane kilometri pătrați, mai mult decât dublul suprafeței Franței. Regiunea conține aproape 80.000 tone de plastic. Insula de gunoi a crescut exponențial în ultimii ani, fiind de 16 ori mai mare decât se credea.

Lecomte și echipa sa de suport vor colecta mostre de apă în fiecare zi a călătoriei și vor măsura nivelurile de poluare cu plastic și particule de microplastic. Cercetătorii plănuiesc să folosească mostrele pentru a evalua distribuția materialului radioactiv care a ajuns în regiune odată cu tsunamiul care a avut loc în Japonia în 2011. De asemenea, cercetătorii for studia transportul speciilor cu potențial invaziv care folosesc deșeurile de plastic ca plute.

via The Longest Swim

Echipa va prinde pești de-a lungul călătoriei pentru a evalua efectele poluării cu plastic asupra lanțului trofic. Cercetătorii vor colecta date despre starea de sănătate fizică și psihică a lui Lecomte, în cadrul unor colaborări cu 27 institute diferite, cum ar fi NASA și Institutul de Oceanografie Scripps.

carturesti.ro

Tyral Dalitz, secundul expediției, a declarat pentru ABC că echipa vrea să spulbere un mit legat de Marea Insulă de Gunoaie, explicând că mare parte din poluare este cauzată nu de bucăți mari de plastic, ci de particule invizibile de microplastic care formează un „smog de plastic”.

„În realitate, adevărul este mult mai rău – oceanul este acum plin de microplastice… În loc să o numim o insulă de plastic, este mai degrabă ca un smog de plastic pe tot cuprinsul oceanului.”

Lecomte plănuiește să înoate 8 ore, sau 50km, în fiecare zi. El va folosi curenții oceanului pentru a-i ușura înotul și va purta o brățară anti-rechini. La sfârșitul fiecărei zile, echipa va marca locația sa cu ajutorul unui GPS pentru a îi permite să continue călătoria din exact același punct. Echipajul va călători pe o navă suport de peste 20 metri numită Discoverer.

În luna august a acestui an va începe cel mai mare proiect de curățare a insulei de gunoi desfășurat vreodată. ONG-ul Ocean Cleanup intenționează să curețe 50% dintre deșeurile de plastic în următorii cinci ani, cu ajutorul unui sistem ingenios care folosește tuburi imense plutitoare pentru a crea o barieră.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii