Beneficii de până la 7 miliarde de euro prin implementarea Plan de Acțiune în Domeniul Eficienței Energetice

in Strategii 14 October 2014 695 Views

pozaOdată cu adoptarea legii 121/2014 a eficienței energetice, România trebuie să-și stabilească un nou plan de acțiune în acest sector prin care să implementeze măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice, care devine astfel un obiectiv strategic al politicii energetice naționale.

De la noul Plan de Acțiune în Domeniul Eficienței Energetice care urmează să fie definitivat se așteaptă să pună la punct capitolele deficitare ale variantelor precedente, așa încât potențialul României din punctul de vedere al eficientizării energetice să poată fi exploatat.

Implementarea măsurilor de eficienta energetică pe baza Planului Național de Acțiune în Domeniul Eficienței Energetice ar putea genera beneficii pe termen lung de 5-7 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta o creștere a PIB-ului de 4 – 6%”, a declarat în cadrul Forumului Roman de Eficienta Energetică 2014 Dan Ioan Gheorghiu, consilier al primului ministru pe probleme energetice.

Mihnea Constantinescu, ambasador al României pentru Securitate Energetică a subliniat importanța eficienței energetice în contextul economic, evidențiind nevoia unui cadru legislativ stabil și care să ofere predictibilitate.

Stimularea investițiilor în eficiență energetică și adoptarea unor legi stabile, predictibile, transparente și ușor de aplicat pot ajuta la atragerea unor investiții importante în acest domeniu și la dezvoltarea unor afaceri sustenabile”, a spus Constantinescu.

România și-a propus realizarea unei economii de energie primară de 10 milioane țep (tone echivalent petrol) la nivelul anului 2020, ceea ce reprezintă o reducere a consumului de energie primară prognozata de 19%”, a explicat Mihnea Constantinescu.

Totuși, aceste ținte asumate doar, încă neimpuse de către Uniunea Europeană, pot suferi modificări, a spus Corneliu Rotaru, Director al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Evoluția consumului în România poate să modifice radical valoarea țintei”, a spus Rotaru.

Motivul ar fi că stabilirea respectivelor ținte s-a făcut prin raportarea la niște analize realizate înaintea crizei economice care a influențat semnificativ consumul de energie în România, astfel ca luând în considerare datele din prezent, cantitatea de energie primară care ar trebui economisita este mult mai mică.

Comentarii

comentarii