BERD: 51 milioane de euro pentru infrastructura de apa

in Apa 25 May 2012 136 Views

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat in acest an, pana acum, finantari de 51,8 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in Romania, potrivit calculelor Green Report. De aceste modernizari au beneficiat 1,2 milioane de persoane.

In 2011, institutia bancara internationala a acordat finantari de peste 106,5 milioane de euro si peste 1,5 milioane de persoane au beneficiat de investitiile facute.

Cea mai recenta finantare depaseste 12 milioane de euro

BERD a acordat un imprumut de 55,5 milioane lei (aproximativ 12,8 milioane euro) companiei APA Canal Galati. Imprumutul va co-finanta un program de investitii al Uniunii Europene de aproximativ 127 milioane euro, conceput pentru a imbunatati calitatea serviciilor de apa existente in Galati.

Finantarea BERD va fi folosita pentru modernizarea infrastructurii de alimentare cu apa si canalizare in cinci orase ale judetului Galati – Galati, Tecuci, Targu Bujor, Pechea and Liesti. Compania va folosi imprumutul pentru finantarea investitiilor in retelele de tratare, furnizare si distributie a apei, precum si pentru colectarea si epurarea apelor uzate in zonele proiectului.

“Prin aceasta investitie importanta, BERD continua sa joace un rol cheie in a oferi finantare pentru modernizarea sectorului de apa din Romania", a declarant Jean-Patrick Marquet, Director BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu.

BERD vrea sa investeasca pana la 500 milioane euro anul in Romania

La finele primului trimesrtru al anului in curs, Consiliul Director al BERD a adoptat o noua strategie pe trei ani pentru Romania. Aceasta scoate in evidenta faptul ca perspectivele macro-economice pe termen scurt pentru Romania raman nesigure in lumina turbulentelor din zona euro si de pe pietele mondiale. Documentul subliniaza faptul ca Romania are pe termen lung un potential de crestere puternic, care poate fi materilizat prin abordarea provocarilor inca prezente ale tranzitiei.

“BERD continua sa sustina Romania in implementarea reformelor necesare, prin investitii si dialog cu guvernul roman. Estimam ca vom investi anual in Romania aproximativ 400-500 milioane euro in urmatorii trei ani, avand ca obiectiv sprijinirea dezvoltarii economiei Romaniei”, a declarat Jean Marc Peterschmitt (foto), director executiv BERD pentru Europa Centrala si de Sud-Est.

Foto: 123rf.com, ebrd.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Dacia investeste in apa

Apa inghite miliarde de euro

UE va cheltui 14 miliarde euro pana in 2013 pentru tratarea apelor reziduale

Comentarii

comentarii