BERD lansează o linie de finanțare de 100 de milioane de euro pentru eficiență energetică în sectorului rezidențial

in Business, Energie 27 June 2017112 Views

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a lansat programul de finanţare Green Economy Financing Facility (GEFF) în valoare de 100 de milioane de euro destinat sectorului rezidenţial din România pentru creşterea economiilor de energie și reducerea costurilor cu utilităţile.

berd finanțare eficiență energetică rezidențial

Marea majoritate a fondului locativ din România a fost construit între anii 1960 şi 1990 având un nivel scăzut al izolaţiei termice. În timp ce nevoia de a creşte eficienţa energetică este în mod imperios necesară, accesul la finanţare pentru astfel de investiţii rămâne limitată. Suntem bucuroşi că putem oferi acest nou produs de finanţare adresat în mod direct acestei probleme şi sperăm că băncile din România se vor alătura iniţiativei noastre”, a declarat Matteo Patrone, directorul regional BERD pentru România şi Bulgaria .

Beneficiarii acestor finanţări pot fi persoane fizice, grupuri de persoane fizice, asociaţii de proprietari sau companii furnizoare de produse şi servicii verzi. Aceştia vor putea să aleagă soluţii de tehnologii verzi pre-definite sau să beneficieze de consultanţă gratuită pentru identificarea soluţiilor cu consum de energie redus cele mai potrivite pentru investiţiile complexe ce urmează a fi finanţate prin GEFF.

Consultanţa tehnică este asigurată prin intermediul grantului acordat de catre Global Environment Facility şi EBRD Shareholder Special Fund.

Banca Transilvania este prima instituție financiară locală care s-a alăturat programului și care a contractat un împrumut de 40 de milioane de euro pentru investiții în eficiența energetică destinate clădirilor rezidențiale, asociațiilor de proprietari și furnizorilor de servicii asociate.

TaiwanICDF, responsabil de programul de dezvoltare al Taipei China, a contribuit cu 12 milioane de dolari americani la acest împrumut.

GEFF face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care Banca intenţionează, până în 2020, să utilizeze 40% din investiţiile sale anuale pentru finanţarile destinate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparaţie cu o medie de aproximativ 25% din investiţiile anuale în ultimii 5 ani.

În total, până azi, BERD a facilitat împrumuturi de aproximativ 4 miliarde de euro prin programe similare de finanțare a investițiilor verzi în 24 de țări.

Comentarii

comentarii