O bere făcută din resturi de pâine ar putea ajuta la reducerea risipei alimentare

in Eat Smart 2 May 2018 161 Views

Berăria Adnams din Sufffolk, Marea Britanie, a lansat o gamă de beri care sunt făcute cu resturi de pâine. Berea folosește surplusul de pâine de la o fabrică de sandwichuri.

Berea numită „Used Our Loaf” este făcută cu coaja de pâine care rămâne nefolosită după prepararea sandwichurilor. Pâinea provine de la furnizorul lanțului de magazine Marks & Spencer, Greencore.

Pentru fabricarea unui lot de bere vor fi folosite 700 kilograme de pâine care altfel ar fi aruncate sau folosite ca hrană pentru animale.

Berăria va lansa trei sortimente de bere care vor fi disponibile în curând în magazinele Marks & Spencer din Marea Britanie și pe site-ul M&S. Dacă băuturile vor fi apreciate de consumatori, Adnams va folosi pâinea ca materie primă pentru mai multe feluri de bere.

Metoda de a face bere din pâine a fost folosită încă de acum 4.000 de ani, când berarii și brutarii lucrau împreună. Pâinea conține cereale cum ar fi orz, grâu și secară, ingrediente care sunt folosite pentru fabricarea berii. Pentru fabricarea berii Used Our Loaf, cojile de pâine sunt incluse în amestec și înlocuiesc o parte din orzul transformat în malț.

În Marea Britanie, peste 24 milioane de felii de pâine, sunt aruncate în fiecare zi doar de consumatori, 44% din pâinea achiziționată fiind irosită.

Pe lângă contribuția la reducerea risipei de pâine, fabricarea berii cu resturi de pâine are avantajul de a reduce emisiile de carbon care provin de la procesul de fabricare a berii. Procesul de malțificare a orzului necesită multă energie. Conform estimărilor realizate de berărie, cele trei noi sortimente vor reduce emisiile de carbon cu aproximativ 1.2 tone.

alecoair.ro

Nu este prima oară când o berărie folosește resturi de pâine în procesul de fabricare. Acum doi ani, Tristram Stuart a lansat Toast Ale, inspirat de un berar belgian care folosea aceeași metodă. În prezent, berea este fabricată în SUA, Africa de Sud, Islanda și Brazilia. Profiturile sunt folosite de organizația caritabilă fondată de Stuart, Feedback, care este dedicată combaterii risipei alimentare. Rețeta înlocuiește o treime din orz cu pâine de la diferite brutării și fabrici de sandwichuri.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii