Bicarbonatul de sodiu: diferite moduri în care te poate ajuta

in EcoLIFESTYLE 8 February 2018 87 Views

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai versatile ingrediente pe care le poți folosi în gospodărie. Este extrem de eficient pentru curățenie și ajută la reglarea Ph-ului prin neutralizarea acizilor. Iată câteva exemple în care poți utiliza bicarbonatul de sodiu pentru curățenie și îngrijirea personală.

bicarbonat de sodiu utilizari

În gospodărie

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient excelent pentru curățenie. Poate fi folosit singur sau în combinație cu alte ingrediente naturale, cum ar fi oțetul, sarea și lămâile.

Combină-l cu oțet și apă pentru a obține o soluție de curățare multifuncțională. Poți adăuga câteva picături de ulei esențial cum ar fi cel de tea tree, care are proprietăți antibacteriene.

Bicarbonatul de sodiu este o soluție eficientă și puțin costisitoare pentru curățarea cuptorului sau a vaselor pline de grăsime. Te poate ajuta și cu petele de grăsime greu de înlăturat. Acoperă petele de grăsime peste noapte cu bicarbonat de sodiu și un pic de apă, iar a doua zi curăță și clătește suprafața cu un burete.

Folosește-l împreună cu sarea pentru a curăța eficient cada. Poți face o pastă din bicarbonat de sodiu, sare și un strop de săpun de vase (de preferat natural, cum ar fi săpunul lichid de Castilia) pentru un produs de curățare mai puternic.

Bicarbonatul de sodiu este renumit pentru proprietățile sale dezodorizante. Îl poți aplica direct pe obiectele sau electrocasnicele urât mirositoare. Pune niște bicarbonat de sodiu într-o farfurie și lasă-l în frigider, va neutraliza mirosurile. Nefiind toxic, poate fi folosit și pentru dezodorizarea pantofilor, a jucăriilor sau a altor obiecte personale.

Combină o cană de apă caldă cu o linguriță de bicarbonat de sodiu pentru a curăța periile și pieptenii.

Green Report Shop Produse Cosmetice ECO

Pentru țevi înfundate, folosește bicarbonat de sodiu împreună cu oțet. Pune în scurgerea de la chiuvetă jumătate de cană de bicarbonat de sodiu. Adaugă oțet și acoperă scurgerea pentru a spori eficiența substanțelor. Lasă-le să acționeze jumătate de oră, apoi toarnă jumătate de litru de apă fiartă. Deși uneori e nevoie să repeți procedeul, este o variantă mult mai sigură pentru mediu decât substanțele chimice toxice disponibile pe piață.

În bucătărie

Pe lângă utilizările sale ca agent de afânare, bicarbonatul de sodiu are și alte întrebuințări utile în bucătărie.

Dacă prepari fasole sau năut, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu la apa în care le lași peste noapte. Bicarbonatul de sodiu le va înmuia și le va face mai ușor de digerat.

Datorită alcalinității sale, bicarbonatul de sodiu va neutraliza aciditatea din mâncăruri. Poate fi adăugat în sosuri, limonade și alte mâncăruri pentru a le reduce aciditatea.

Pentru îngrijire personală

Datorită proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare, bicarbonatul de sodiu este un remediu excelent pentru mușcăturile de insectă. Combină bicarbonat de sodiu cu apă pentru a forma o pastă și întinde-o pe zona afectată, lăsând-o să acționeze câteva minute. Această soluție este eficientă și pentru iritațiile cauzate de urzici sau de iederă otrăvitoare.

Îl poți folosi și pentru menținerea sănătății orale. Îți poți reîmprospăta respirația clătindu-te cu un pahar de apă în care adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii