Bicarbonatul de sodiu, cel mai eficient la înlăturarea pesticidelor din mere

in EcoLIFESTYLE 10 November 2017 1,111 Views

Cercetătorii au descoperit o metodă foarte simplă de a elimina pesticidele de pe mere, cel puțin: scufundarea fructelor pentru 15 minute într-un amestec de apă și bicarbonat de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu, cel mai eficient la înlăturarea pesticidelor din mere

În fiecare an, încă din 2004, organizaţia Environmental Working Group (EWG) analizează 48 de sortimente de fructe și legume de pe piață, din mai multe țări, și publică un raport al gradului de pesticide din aceste produse.

După ce în ultimii șase ani, merele au ocupat un loc fruntaș în topul fructelor și legumelor cu cele mai multe pesticide, în 2017 au coborât pe locul patru. În România, deşi provenienţa lor este locală în proporţie de 58%, sunt tratate şi ele cu substanţe chimice, numărul acestora variind între 2 şi 7.

Dacă până acum modalitatea recomandată pentru a elimina pesticidele era clătirea cu apă din abundență și frecarea cu un prosop, un nou studiu a arătat că există o tactică mult mai eficientă. Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts, Amherst, au ajuns la concluzia că un amestec de apă și bicarbonat de sodiu elimină pesticidele din mere, cel puțin.

Pentru a testa eficiența amestecului, Lili He, profesorul îndrumător al studiului, și echipa sa au tratat câteva mere cu două dintre cele mai întâlnite pesticide folosite la mere, unul dintre ele reușind de regulă să pătrundă în interiorul fructului. Apoi, o parte dintre mere au fost spălate cu un dezinfectant folosit în procesul dinaintea comercializării, o altă parte, doar cu apă, iar o a treia categorie – cu amestecul de apă și bicarbonat de sodiu.

„Ceea ce ne-a uimit a fost cât de mult dura până când pesticidele erau îndepărtate”, a spus Lili He.

Merele scufundate două minute în soluția cu bicarbonat de sodiu au fost spălate de mai multe pesticide decât cele ținute două minute în dezinfectant sau cele ținute sub jetul de apă tot pentru două minute. Însă a fost nevoie ca merele să stea în soluția cu bicarbonat între 12 și 15 minute pentru ca pesticidele folosite în experiment să fie înlăturate complet.

Cercetătorii recomandă să aplici această tactică pe fructe imediat ce ajungi cu ele acasă, deoarece cu cât pesticidele stau mai mult timp pe fructe, cu atât sunt absorbite mai în profunzime și vor fi mai greu de îndepărtat. Ceea ce mai poți să faci este să cumperi produse organice, deși uneori și acestea sunt stropite cu pesticide naturale.

Consumul de pesticide poate duce la apariţia cancerului, a bolilor nervoase şi poate avea efecte asupra sistemului imunitar, provocând probleme sexuale şi de reproducere.

Comentarii

comentarii