Bicicli╚Ötii pot respira lini╚Öti╚Ťi. Un olandez dezvolt─â bicicleta care cur─â╚Ť─â aerul ├«n timp ce pedalezi

in EcoLIFESTYLE 24 May 2017 134 Views

├Än fiecare an, poluarea din ora╚Öe omoar─â 3 milioane de persoane, potrivit Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii. Printre cei mai expu╚Öi sunt bicicli╚Ötii, care inhaleaz─â de 2 ori mai multe noxe dec├ót cet─â╚Ťenii care folosesc alte metode de transport. Ace╚Ötia pot respira ├«ns─â lini╚Öti╚Ťi. Un olandez a dezvoltat o biciclet─â care absoarbe aerul poluat ╚Öi ├«l filtreaz─â.

poluare bicicleta filtrare aer

Dan Roosegaarde este un inventator olandez preocupat de poluarea aerului. Anul trecut, a creat un aspirator imens, care poate purifica aerul poluat din orașe. Acum doi ani, a propus un alt proiect de captare a smogului din orașe.

Spre deosebire de proiectele precedente, care implic─â ni╚Öte costuri considerabile, noua inven╚Ťie este destinat─â cet─â╚Ťenilor. Bicicleta Smog Free este dotat─â cu un dispozitiv frontal care absoarbe aerul poluat, ├«l trece printr-o serie de filtre ╚Öi apoi ├«l elibereaz─â, ├«mprosp─âtat. Ideea a sur├óns autorit─â╚Ťilor chineze, care i-au oferit olandezului finan╚Ťarea necesar─â pentru a prototipa produsul.

Cu sau f─âr─â bicicleta Smog Free, bicicli╚Ötii sunt avantaja╚Ťi

Este evident faptul c─â bicicli╚Ötii sunt mai expu╚Öi polu─ârii dec├ót ceilal╚Ťi participan╚Ťi la trafic. ├Äns─â, potrivit unui studiu realizat de cercet─âtori de la Universitatea Cambridge, beneficiile pedalatului dep─â╚Öesc cu mult riscurile provocate de poluare.

Exper╚Ťii au ajuns la concluzia c─â, ├«n cele mai poluate ora╚Öe ale lumii, expunerea la aerul poluat ÔÇ×anuleaz─âÔÇŁ beneficiile mersului pe biciclet─â abia dup─â vreo 60 de minute de pedalat. Perioada variaz─â ├«ns─â ├«n func╚Ťie de ora╚Ö ╚Öi de poluarea aerului: ├«n Delhi, de exemplu, e vorba de 30 de minute pe zi, ├«n Beijing ╚Öi Cairo ÔÇô de 45, ├«n Paris ÔÇô de 480.

poluare bicicleta filtrare aer

Comentarii

comentarii