Bicicleta care se mișcă pe verticală, înlocuitoarea liftului

O studentă de la London Royal College of Art a inventat o combinație între lift și bicicletă: bicicleta care merge pe verticală. Aceasta poate fi folosită în clădirile de birouri sau în construcții, spune inventatoarea.

Bicicleta care se mișcă pe verticală, înlocuitoarea liftului

Momentan, pentru a urca la un etaj superior, ai două opțiuni: să mergi pe scări sau să iei liftul. Elena Larriba, o studentă care a terminat London Royal College of Art, s-a gândit că urcatul pe scări poate presupune un efort destul de mare, iar lifturile consumă multă energie electrică. Așa că a inventat Vycle, o combinație între bicicletă și lift, deci o bicicletă care merge pe verticală.

Sistemul este unul manual, care se bazează doar pe greutăți și cabluri, iar principiul prin care funcționează această invenție se bazează pe contragreutăți, adică utilizatorul își ridică propria greutate atunci când pedalează. Pentru coborâre se parcurg aceiași pași. Sistemul de transmisie îi permite utilizatorului să decidă cât de mult efort depune când urcă sau coboară.

Designul este destul de simplu, cu jumătatea din față a unei biciclete atașată la două șine verticale, și poate fi montat pe partea exterioară sau interioară a clădirilor, pe schele sau pe macarale.

„Scările sunt neatractive, mai ales în clădirile foarte înalte unde oamenii nu le folosesc prea des, iar lifturile necesită foarte multă energie pentru a mișca o persoană câțiva metri în sus. Această invenție se află într-o zonă dintre cele două”, a spus studenta.

Așadar, Elena Larriba nu își propune ca bicicleta sa Vycle să înlocuiască lifturile sau scările, așa cum spun unele voci cârcotașe care susțin că e o idee stupidă, ci doar să ofere o alternativă de mijloc.

Bicicleta care se mișcă pe verticală, înlocuitoarea liftului

În prezentarea proiectului se subliniază faptul că în orașele foarte populate, cum sunt cele din China, unde se estimează că până în 2025 vor fi construite 50.000 de blocuri zgârie-nori noi, nu este loc fizic pentru un lift de dimensiuni mari.

„În sectorul construcțiilor, aproximativ un sfert din forța de muncă se încadrează în categoria de peste 50 de ani. Vycle este o alternativă la scările folosite în mod repetat la lucrările temporare și pot oferi utilizatorului o cale mai sigură de a naviga printre schele”, a mai spus inventatoarea.

„Chiar m-am întrebat întotdeauna ce pun în cafeaua de la Royal College of Art, pentru că unele dintre cele mai creative și originale idei publicate pe TreeHugger au fost de la show-ul lor de încheiere, din munca absolvenților”, comentează cei de la TreeHugger pe site-ul lor.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=pJFmnPkS4ts]

spot_img

Ultimele știri