Studiu: Bicicliștii pot respira liniștiți. Poluarea din orașe nu anulează beneficiile pedalatului

in Transport 26 May 2016 1,050 Views

În fiecare an, poluarea din orașe omoară 5 milioane de persoane. Printre cei mai expuși sunt bicicliștii, care inhalează de 2 ori mai multe noxe decât cetățenii care folosesc alte metode de transport. Cu toate acestea, beneficiile pedalatului depășesc cu mult riscurile provocate de poluare, spun cercetătorii Universității Cambridge.

poluare biciclete bicicliștii

O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a încercat să afle în ce măsură mersul pe bicicletă în marile orașe este benefic, în condițiile în care bicicliștii se expun la poluarea din aer mai mult decât o fac cetățenii care se deplasează cu alte mijloace de transport. Au descoperit că beneficiile pedalatului depășesc cu mult impactul negativ pe care acesta l-ar putea avea asupra sănătății.

Ce au analizat cercetătorii

În realizarea studiului, autorii au folosit simulari computerizate: au introdus cantitățile de particule fine din aer (PM 2.5 – considerate cele mai periculoase) din datele OMS și au analizat efectele lor asupra sănătății. Apoi, le-au comparat cu beneficiile ciclismului. Au ajuns la concluzia că, în cele mai poluate orașe ale lumii, expunerea la aerul poluat „anulează” beneficiile mersului pe bicicletă abia după vreo 60 de minute de pedalat. Perioada variază însă în funcție de oraș și de poluarea aerului: în Delhi, de exemplu, e vorba de 30 de minute pe zi, în Beijing și Cairo – de 45, în Paris – de 480.

poluare biciclete tot

Trebuie precizat însă că nu au fost luate în calcul decât particulele fine, iar nu și particulele mari (PM10) și gazele (precum oxizii de azot). Cercetătorii au explicat că nu puteau introduce datele în aceeași simulare, dar cred că rezultatele ar fi fost similare dacă ar fi repetat pentru fiecare tip de emisii.

Comentarii

comentarii