Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bihor: Bolojan vrea curatenie in Oradea

Candidatul PNL la Primaria Oradea, Ilie Bolojan, a declarat luni ca va impune curatenia in Oradea si a spus ca efectele acestei masuri vor fi vizibile la trei luni de la alegerea sa ca primar.

"Vom impune curatenia. La trei luni dupa instalare am sa va chem ca sa vedeti ce inseamna sa asiguri curatenia in tot orasul, tot timpul anului, nu numai cand sunt alegeri", le-a spus Bolojan jurnalistilor.

Insotit de specialistul in mediu al echipei sale manageriale, secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga, si de Paul Iacobas, presedintele Centrului regional de supraveghere ecologica (CRSE), Ilie Bolojan a anuntat cele doua directii ale programului de mediu din campania sa electorala: in primul rand, va impune operatorilor de curatenie "sa-si faca treaba asa cum trebuie", iar in al doilea rand, va sustine finantarea dezvoltarii proiectelor de mediu in scopul extinderii lor.

"Avand in vedere ca noi avem mana libera privind operatorii, atat cei care colecteaza, cat si cei care depoziteaza, va asigur ca in trei luni veti observa ca nu vom avea doar sase oameni care fac figuratie sa verifice daca containerele se ridica la timp, daca zona de depozitare se respecta, ci le vom impune sa respecte conditiile prin care s-au angajat sa asigure standarde de curatenie normale, altfel vom rezilia contractele", a precizat Bolojan.

Secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Varga, a facut o trecere in revista a problemelor de mediu din oras si a prezentat proiectele din domeniile de interventie privind gestionarea deseurilor, modernizarea si extinderea spatiilor verzi, accesul populatiei la apa curenta si canalizare, energia conventionala si neconventionala si proiectele eco-turistice.

Astfel, containerele, mai numeroase, vor fi ridicate zilnic, spalate, dezinfectate, platformele betonate. Se va realiza, obligatoriu, o statie de sortare si transfer al deseurilor, pentru a separa si recicla deseurile pe categorii. Se va infiinta un depozit de deseuri inerte rezultate din constructii. Amplasand cosuri de gunoi in tot orasul si dand amenzi celor care vandalizeaza sau arunca mizerii se va face ordine si in acest sector.

In plus, se vor extinde spatiile verzi, inclusiv prin reamenajarea vechii halde de gunoi intr-un parc-"insula verde", de peste 60 de hectare. Pentru infiintarea de noi parcuri in zonele Seleus, Nufarul si in cartierele nou construite se vor accesa fonduri guvernamentale. Deoarece 10% din populatia Oradiei nu beneficiaza inca de alimentare cu apa si canalizare, se vor extinde lucrarile respective din fondurile puse la dispozitie de Guvern sau din cele europene.

Pentru energie neconventionala va fi mai mult folosita apa geotermala si panourile solare pentru incalzirea institutiilor publice aflate in subordinea primariei, precum si pentru iluminatul stradal. Mijloacele de transport poluante vor fi inlocuite treptat cu altele mai putin poluante, a mai precizat reprezentantul Ministerului Mediului.

Ca proiecte eco-turistice, Lucia Varga a avansat ideea modernizarii Gradinii Zoologice (prin fonduri puse la dispozitie de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile) si chiar crearea unei Gradini Botanice in apropiere, asa cum era prin anii 1970, pistele de bicicleta si piste pentru practicarea sporturilor de agrement in parcuri si de-a lungul cursurilor de apa, amenajarea coridorului verde al Crisului Repede ca zona de recreere cu cafenele si restaurante lacustre. Nu in cele din urma, se intentioneaza deschiderea catre populatie a complexului sportiv din jurul stadionului Tineretului si a celorlalte terenuri de sport din incinta.

spot_img

Ultimele știri