Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Bilant de ziua mediului: 1,3 miliarde tone de alimente risipite

Potrivit informațiilor Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO), citate într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în fiecare an sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, acestea devenind deșeuri alimentare, în timp ce milioane de oameni suferă de foame.

În România, Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), în colaborare cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează, azi un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Mediului la care vor participa reprezentanți ai Ministerul Mediului, Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Gărzii Naționale de Mediu , Administrației Fondului pentru Mediu, Administrației Naționale Apele Române, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului, Universității Ecologice din București, Primăriei Capitalei, Primăriei Sectorului 1 și elevi ai Şcolii Generale nr. 94 din București, informează Agerpres.

De asemenea, Coaliția pentru Mediu din România, Salvați Roșia Montană și Asociația „România Fără Ei” pun bazele acțiunii „Noaptea Mediului”, prin care se ia atitudine în fața distrugerii sistematice a naturii.

Astfel, în București, Cluj-Napoca, Iași, Sighișoara, Sibiu, Oradea, Timișoara și Alba Iulia vor avea loc campanii de informare stradală a cetățenilor, precum și un miting organizat în Piața Universității din Capitală, în zona statuilor.

5 iunie 2013 in lume

Data de 5 iunie a fost declarată Ziua Mondială a Mediului în urma desfășurării primei conferințe a Națiunilor Unite privind omul și mediul înconjurător care a avut loc în Suedia, la Stockholm, în perioada 3-14 iunie 1972 și care a reunit reprezentanți din 113 țări. Gazda Zilei Mondiale a Mediului 2013 este Mongolia.

În lume, Ziua Mediului este celebra­tă prin mitinguri, parade, con­cer­te, expoziții, eseuri și concursuri or­ganizate în școli și instituții pu­blice, plantarea de copaci, pre­cum și campanii de informare și conștientizare, reciclare și curățe­nie. Tema din acest an a Zilei Mon­diale a Mediului este „Think. Eat. Save“ (Gîndește. Mănîncă. Sal­vea­­ză), o campanie împotriva de­șeurilor alimentare și a risipirii hra­nei, care încurajează oamenii să-și reducă „amprenta alimenta­ră“ asupra mediului. Potrivit Or­ga­nizației Națiunilor Unite pentru Hra­nă și Agricultură (FAO), în fie­care an, 1,3 miliarde tone de ali­mente sînt irosite. Această cantita­te echivalează cu hrana produsă în toată Africa subsahariană. În același timp, la nivel mondial, un om din 7 merge la culcare flă­mînd și peste 20.000 de copii sub 5 ani mor, zilnic, de foame.

În timp ce planeta este exploatată să furnizeze suficiente resurse pentru a susține cele 7 miliarde de oameni (se preconizează peste 9 miliarde pînă în 2050), FAO estimează că o treime din producția mondială de alimente este fie irosită, fie pierdută. De­șeu­rile alimentare reprezintă o pierdere uriașă de resurse natu­rale și un factor ce are o contri­buție majoră la impactul negativ generat de civilizația umană a­supra mediului. În acest an, țara a­leasă pentru a da startul acțiu­nilor ce sărbătoresc Ziua Mon­dia­lă a Mediului este Mongolia, iar o­ra­șul gazdă este capitala acestei țări, Ulaanbaatar. A fost ales a­cest stat, pentru rezultatele ob­ți­nute în procesul de tranziție către o economie ecologică și o civili­za­ție verde.

Sursa: rtv.net

 

 

spot_img

Ultimele știri