Un grup de studen╚Ťi din Africa de Sud a inventat prima bio-c─âr─âmid─â f─âcut─â din urin─â uman─â

in EcoLIFESTYLE 6 November 2018 45 Views

Un grup de studen╚Ťi din Cape Town, Africa de Sud a creat ├«n premier─â o bio-c─âr─âmid─â pe baz─â de urin─â uman─â.

Cărămizile sunt fabricate printr-un proces natural de precipitare a carbonatului cu ajutorul bacteriilor. Nisipul este colonizat cu bacterii care produc urează, apoi este amestecat cu urina. Ureaza descompune ureea și produce carbonat de calciu, care consolidează nisipul.

Bio-c─âr─âmizile sunt f─âcute ├«n matri╚Ťe la temperatura camerei, elimin├ónd nevoia cuptoarelor care genereaz─â emisii de CO2. ├Än timpul procesului sunt create potasiu ╚Öi azot ca produse secundare, acestea fiind ingrediente de baz─â ale fertilizatorilor comerciali.

ÔÇ×├Än acest exemplu, iei ceva ce este considerat de╚Öeu ╚Öi fabrici mai multe produse din el. Po╚Ťi aplica acela╚Öi proces pentru orice flux de de╚Öeuri. Trebuie s─â reg├óndim lucrurile.ÔÇŁ, a declarat pentru The Guardian Dyllon Randall, lector la Universitatea din Cape Town ╚Öi coordonator al proiectului.

Ideea de a utiliza uree pentru a forma bio-cărămizi a fost testată precedent în Statele Unite ale Americii utilizând produse sintetice, însă aceasta este pentru prima dată când a fost folosită urină umană reală.

Randall a explicat c─â bio-c─âr─âmizile pot avea grade diferite de rezisten╚Ť─â. Dac─â bacteriile sunt l─âsate s─â ac╚Ťioneze mai mult, produsul devine mai tare, iar acest proces poate fi optimizat.

Urina este colectat─â de la ni╚Öte urinale speciale care sunt utilizate pentru a face fertilizatoi solizi, care au fost amplasate ├«n cl─âdirea Facult─â╚Ťii de Inginerie. Restul lichidului este folosit pentru cre╚Öterea bio-c─âr─âmizilor.

80% din azotul, 56% din fosforul ╚Öi 63% din potasiul aflate ├«n apele reziduale menajere provin din urin─â, de╚Öi aceasta reprezint─â, ca volum, mai pu╚Ťin de 1% din apele reziduale. Majoritatea fosforului din urin─â poate fi transformat ├«n fosfat de calciu, un ingredient de baz─â ├«n fertilizatori.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii