TIPA, un bio-plastic care se degradează complet în 24 de săptămâni

in EcoLIFESTYLE 29 March 2018 368 Views

Ambalajele biodegradabile pot fi și din plastic, dar bio-plastic. A demonstrat asta compania TIPA, care produce astfel de ambalaje pentru produsele care sunt comercializate în primul supermarket din Europa care deține un raion fără plastic.

TIPA, un bio-plastic care se degradează complet în 24 de săptămâni

Dacă ați citit știrea despre primul raion fără plastic din Europa, lansat într-un supermarket din Amsterdam, probabil v-ați întrebat cum de sunt, totuși, pe rafturi, ceea ce par ambalaje din plastic.

TIPA, un bio-plastic care se degradează complet în 24 de săptămâni

Doar par, pentru că în realitate sunt ambalaje complet biodegradabile, din bio-plastic creat de Daphna Nissenbaum, o femeie de afaceri din Israel. Cofondatoare a companiei TIPA, aceasta a acordat mai multă atenție deșeurilor din plastic după o ceartă cu unul dintre fiii săi, acum opt ani, despre sticlele din plastic.

„Am plecat la alergat și m-am gândit că trebuie să existe o altă modalitate pentru ambalajul ăsta pentru care ne certăm azi atât de mult. M-am gândit care ar fi cea mai naturală metodă prin care pot să gestionez deșeul, ca atunci când mănânc un măr, arunc resturile și nu mă simt vinovată că îi fac rău Planetei”, a declarat aceasta pentru Metro.

e4home.ro
Acum, cu ajutorul unei echipe de cercetători, experți în chimie și în bio-plastic, TIPA produce ambalaje din bio-plastic care sunt făcute parțial din plante și care sunt concepute pentru a se degrada complet după câteva luni, într-un mediu cu deșeuri organice. Ambalajul se descompune, pur și simplu, în pământ, ceea ce îl face incomparabil cu plasticul obișnuit, care are nevoie de sute de ani pentru a se degrada, dar care nu dispare complet niciodată.

„TIPA se concentrează pe sfârșitul vieții ambalajelor, ce se întâmplă cu ele după ce nu le mai folosești”, explică Nissenbaum. „Văd TIPA ca un furnizor de soluții pentru a schimba istoria plasticului. N-o să fim un jucător pentru o nișă de piață, ci vom fi un jucător pentru piața de masă”.

TIPA, un bio-plastic care se degradează complet în 24 de săptămâni

Produsele TIPA variază de la pungi pentru legume și fructe, pentru paste, cereale și cafea, pungi cu ziper sau pentru revistele comerciale, până la ambalaje pentru batoane și folie alimentară.

Din 2012 până acum, TIPA a primit șase premii pentru produsele sale inovatoare.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii