VIDEO Pepiniera de grădinari: Bio&Co, întreprinderea socială care aduce varietatea pe mesele bucureștenilor

Despre┬áBio&Co┬áam mai scris. Este o┬áferm─â┬ásituat─â┬á├«n Cioc─ânari, la 40 de kilometri de Bucure╚Öti. Acolo, 10 angaja╚Ťi defavoriza╚Ťi cultiv─â pe patru hectare peste 80 de tipuri de legume bio┬ápentru┬á55 de┬áabona╚Ťi. Am┬ávizitat-o recent┬á╚Öi┬ám-am┬áconvins┬áde┬áceea┬áce b─ânuiam: de╚Öi nu este u╚Öor, po╚Ťi avea un model sustenabil de produc╚Ťie agricol─â, de care s─â beneficieze at├ót consumatorii, c├ót ╚Öi societatea.

pepiniera de gr─âdinari bio&co

Ca s─â ajungi din Bucure╚Öti ├«n Cioc─ânari, mergi pe ╚śoseaua Bucure╚Öti-Ploie╚Öti vreo 17 kilometri, apoi faci la st├ónga. Treci prin T├ónc─âbe╚Öti ╚Öi Peri╚Ö, sate ├«n care numeri surprins peste 20 de adul╚Ťi ╚Öi copii pe biciclet─â. ├Äncetine╚Öti ca s─â poat─â traversa o vac─â, ocole╚Öti o c─âru╚Ť─â ╚Öi la╚Öi ├«n urm─â at├ót gospod─ârii ├«ngrijite, c├ót ╚Öi una-dou─â case d─âr─âp├ónate. Dup─â aproximativ 50 de minute, e╚Öti la destina╚Ťie. Acesta este drumul pe care ├«l face aproape zilnic Cristi, unul dintre oamenii de n─âdejde ai Asocia╚Ťiei Ateliere F─âr─â Frontiere.

Acum doi ani, fondatorii Ateliere F─âr─â Frontiere ├«nfiin╚Ťau la Cioc─ânari o nou─â ├«ntreprindere de inser╚Ťie social─â. Este vorba despre o ferm─â de legume bio, prin care reu╚Öesc deopotriv─â s─â livreze produse de calitate bucure╚Ötenilor ╚Öi s─â ofere un loc de munc─â unor persoane extrem de defavorizate.

Am discutat cu Raluca Ouriaghli despre felul în care produc legumele, despre compotamentul de consum pe care îl încurajează și despre rolul social al Bio&Co.

Zeci de variet─â╚Ťi locale ╚Öi tot at├ótea re╚Ťete

Dac─â nu a╚Ö fi produs un serial despre gr─âdini g├óndite dup─â principiile permaculturii, nu mi-a╚Ö fi imaginat vreodat─â c─â po╚Ťi cultiva 80 de tipuri de plante diferite. ╚śi c─â le po╚Ťi ╚Öi m├ónca. Ro╚Öii, cartofi, morcovi, ardei, castrave╚Ťi, p─âst─âi, ceap─â, praz, porumb, sfecl─â, vinete, dovlecei, c├óteva tipuri de salat─â ╚Öi o gam─â de baz─â de verde╚Ťuri. Pe acestea le-a╚Ö recunoa╚Öte ╚Öi a╚Ö ╚Öti ce pot g─âti cu ele. Poate m-a╚Ö descurca ╚Öi cu ╚Ťelina, mangoldul sau frunzele de gulie. Recunosc ├«ns─â c─â a╚Ö ridica din umeri dac─â m-ar ├«ntreba cineva cum arat─â sau ce po╚Ťi face din da├»kon, pimientos, chives, claytone, napi turce╚Öti sau salvie.

Abona╚Ťii Bio&Co au┬áelan┬ála┬á├«nceput,┬áapoi┬áse┬ápanicheaz─â. Dac─â prima dat─â li se pare interesant s─â g─âteasc─â o anumit─â legum─â nou─â, nu ╚Ötiu ce s─â fac─â a doua oar─â cu ea.

De aceea, angaja╚Ťii Bio&Co le sugereaz─â clien╚Ťilor ╚Öi re╚Ťete cu produsele din co╚Ö. Astfel, ├«╚Öi ajut─â abona╚Ťii s─â aib─â o alimenta╚Ťie divers─â ╚Öi s─â evite s─â risipeasc─â hrana.

Este p─âcat s─â nu profi╚Ťi de varietatea naturii. De╚Öi este greu s─â ├«i re├«nve╚Ťi pe oameni s─â consume ╚Öi alte legume dec├ót cele pe care le g─âsesc ├«n supermarket, noi n-am asumat rolul de a-i sensibiliza ╚Öi de a-i ├«ncuraja s─â consume local, variat ╚Öi sezonier.

Pe l├óng─â legume, co╚Öul Bio&Co con╚Ťine ocazional ╚Öi ou─â produse la o ferm─â vecin─â, miere de la un apicultor local ╚Öi linguri de lemn produse ├«n Cioc─ânari. Raluca Ouriaghli spune c─â, prin aceste colabor─âri, vrea s─â sus╚Ťin─â ╚Öi afacerile locale ale micilor produc─âtori.

Produc╚Ťia de legume Bio&Co, completat─â de cea de compost

Chiar dac─â prin Bio&Co Raluca vrea s─â promoveze produc╚Ťia local─â, colaboreaz─â ╚Öi cu marile companii. Preia zilnic de la patru hipermarketuri din Bucure╚Öti c├óte 1.000 de kilograme de a╚Öa-zise resturi alimentare, de fapt multe fructe ╚Öi legume ├«nc─â potrivite consumului. Dup─â ce sorteaz─â ╚Öi doneaz─â c─âtre cantini sociale partenere alimentele bune, duce resturile la Cioc─ânari. Tot aici vin ╚Öi za╚Ťul, cafeaua, cojile de ou─â ╚Öi s─âcule╚Ťii de ceai pe care le genereaz─â patru hoteluri.

Pe o platform─â situat─â l├ónga hala de legume, toate aceste resturi sunt tocate ╚Öi transformate ├«n compost, un fertilizant natural. Fondatorii Bio&Co sper─â s─â poat─â accesa o finan╚Ťare, pentru a extinde aceast─â activitate ╚Öi a putea produce compost ╚Öi pentru al╚Ťi fermieri.

De╚Öi, cum spune Raluca, ÔÇ×lucrurile merg ├«ncet, gradualÔÇŁ, cel mai important este c─â ├«ncearc─â s─â g─âseasc─â un model sustenabil, ecologic, care s─â poate fi adoptat ╚Öi de al╚Ťii.

Despre autor: Irina Breniuc

Irina Breniuc este redactor Green Report începând cu septembrie 2015. Ca jurnalist de mediu, se specializează în subiecte precum risipa alimentară, managementul deșeurilor, economie circulară și obiceiuri sustenabile de consum.

Despre autor: Ana Racheleanu

Comentarii

comentarii