Biocombustibil revolu╚Ťionar produs din resturi de portocale

in Energie 18 November 2014 720 Views

Un grup de cercet─âtori de la Universitatea japonez─â Mie au reu╚Öit s─â ob╚Ťin─â un biocombustibil produs din resturile de portocale r─âmase dup─â fabricarea sucului natural, dar ╚Öi din portocale nerecomandate consumului uman. Biocombustibilul a dat rezultate bune pentru eficien╚Ťa ╚Öi calit─â╚Ťile sale pu╚Ťin corozive, informeaz─â publica╚Ťia nipona Asahi.com.

 

portocale

 

Echipa de cercet─âtori este implicat─â de peste un an ├«n acest proiect ╚Öi ├«ncearc─â s─â profite de excedentul de portocale care exist─â ├«n localitatea Mihama (prefectura Mie), vestit─â pentru produc╚Ťia sa de citrice. Echipa a reu╚Öit s─â fac─â s─â func╚Ťioneze un autovehicul de 14 kilograme cu un amestec de benzin─â ╚Öi acest nou biocombustibil din portocale.

Acest biocombustibil are poten╚Ťialul de a┬áfi┬áfolosit pentru alimentarea tractoarelor ╚Öi a altor vehicule folosite ├«n agricultur─â“, a explicat┬áYutaka Tamaru, profesor de bioinginerie ├«n cadrul universit─â╚Ťii.

Cercet─âtorii au amestecat portocale lovite sau zdrobite cu o bacterie (clostridium cellulovorans) ob╚Ťinut─â din tala╚Ö de lemn. Aceast─â bacterie descompune fibrele de celuloz─â din care rezult─â un zah─âr care, prin fermentare, produce acest biocombustibil din portocale ├«n decurs de zece zile.

Din cercet─ârile realizate p├ón─â acum oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au reu╚Öit s─â extrag─â din 3 kilograme de portocale ╚Öi resturi de fructe aproximativ 20 de mililitri de biocombustibil.

Un avantaj deosebit al acestui nou tip de biocombustibil este acela c─â acesta poate dezvolta un nivel de c─âldur─â la cel similar celui emis de benzin─â. Acest lucru face posibil─â majorarea procentului de biocombustibil care poate fi amestecat cu benzina.

├Än cazul biocombustibilului ob╚Ťinut din porumb sau trestie de zah─âr, cantitatea maxim─â care poate fi ad─âugat─â┬átrebuie s─â fie limitat─â la aproximativ 3 procente din total.

Comentarii

comentarii