VIDEO Biodeck, primul brand românesc de ambalaje 100% biodegradabile și compostabile

in Business, Poluare, Recomandate 13 March 2018 355 Views

Compania Prodplast SA a lansat, ├«n premier─â, pe pia╚Ťa rom├óneasc─â de ambalaje un nou brand, care are la baz─â ideea unei economii circulare.┬áBiodeck propune ├«nlocuirea ambalajelor din plastic, oferind astfel pungi, saci, pahare, farfurii sau tac├ómuri f─âcute din plante.┬á

Procesul de produc╚Ťie este unul prietenos cu┬ámediul folosind o tehnologie avansat─â ╚Öi are emisii de carbon cu p├ón─â la 80% mai mici dec├ót plasticul sau polistirenul. Toate produsele sunt f─âcute din plante, din amidon de porumb ╚Öi din trestie de zah─âr ╚Öi sunt singurele produse care pot fi compostate ├«mpreun─â cu resturile alimentare.

Ambalajele se biodegradeaz─â at├ót ├«n centre de compostare comercial─â, c├ót ╚Öi ├«n unit─â╚Ťile de compostare la domiciliu. Apoi, compostul rezultat din procesul de biodegradare este un ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt extrem de fertil pentru p─âm├ónt, ajut├ónd astfel la regenerarea solului ╚Öi la cre╚Öterea calit─â╚Ťii acestuia.

Biodeck se adreseaz─â marilor lan╚Ťuri comerciale, HORECA, festivalurilor ╚Öi tuturor comercian╚Ťilor ce pun pe pia╚Ť─â ambalaje de unic─â folosin╚Ť─â.

Ambalajele de unic─â folosin╚Ť─â reprezint─â 40% din consumul anual de plastic, iar Rom├ónia se situeaz─â pe ultimele locuri ├«n Uniunea European─â la cantit─â╚Ťile pe care le recicleaz─â, recuper├ónd sub 10% din plasticul pe care ├«l folose╚Öte. Cea mai mare parte ajunge la gropile de gunoi, unde polueaz─â, afect├ónd grav calitatea aerului, a solului sau a apei subterane.

Biodeck ├«╚Öi propune s─â dezvolte campanii ample de educa╚Ťie ecologic─â, at├ót pentru adul╚Ťi, c├ót ╚Öi pentru copii ╚Öi s─â implementeze programe pilot de colectare ╚Öi compostare a bio-de╚Öeurilor.

Care este diferen╚Ťa dintre compostabil ╚Öi biodegradabil?

Un material este considerat biodegradabil dac─â se va descompune sub ac╚Ťiunea microorganismelor. De obicei, trebuie specificat intervalul de timp ├«n care un produs se va biodegrada, ├«ns─â ├«n cele mai multe cazuri, acest lucru este omis. Aceast─â defini╚Ťie larg─â include produse ale c─âror etape intermediare de descompunere pot fi toxice pentru mediul ├«n care se degradeaz─â sau pot dezechilibra ecosistemul ├«n care se dezintegreaz─â.

Dac─â un material este compostabil, acesta este ├«n mod automat biodegradabil ╚Öi resursele din care a fost produs pot fi recuperate prin compostare. Prin compostabilitate substan╚Ťele se biodegradeaz─â ├«n siguran╚Ť─â, ├«ntr-un intreval bine definit de timp, ├«n condi╚Ťiile ├«n care sunt respectate condi╚Ťiile de compostabilitate. Prin urmare, un material biodegradabil nu poate fi considerat ├«n mod automat compostabil, ├«nainte s─â primeasc─â anumite certific─âri (EN 13432).

Comentarii

comentarii