80 de milioane de lei pentru biodiversitate. Ce programe va finan╚Ťa ministerul

in Biodiversitate, Legislatie 24 August 2016 791 Views

Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor a supus dezbaterii ghidul de finan╚Ťare pentru programe dedicate conserv─ârii biodiversit─â╚Ťii ╚Öi managementului ariilor protejate. Pentru implementarea acestora, institu╚Ťia a alocat 80 de milioane, din bugetul Administra╚Ťiei Fondului pentru Mediu.

biodiversitate

Foto: WWF

Au mai r─âmas doar c├óteva zile ├«n care cet─â╚Ťenii pot transmite sugestii de modificare a ghidul de finan╚Ťare pentru programe dedicate conserv─ârii biodiversit─â╚Ťii ╚Öi managementului ariilor protejate. Ghidul a fost publicat ├«n data de 17 august ╚Öi, conform procedurilor, se afl─â ├«n consultare timp de 10 zile.

├Än forma actual─â, ghidul prevede finan╚Ťarea unor programe care contribuie la conservarea ariilor natuale protejate din Rom├ónia, implicit a speciilor ╚Öi a habitatelor de pe teritoriile acestora. Se ├«ncurajeaz─â de asemenea promovarea unor bune practici ├«n domeniu.

Pot aplica pentru finan╚Ťare unit─â╚Ťile administrativ-teritoriale, institu╚Ťiile publice, organiza╚Ťiile neguvernamentale, muzeele, institutele de cercetare ╚Öi institu╚Ťiile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior acreditate. Acestea pot solicita maximum 2.250.000 de lei ╚Öi nu trebuie s─â asigure o contribu╚Ťie proprie.

Proiectele de biodiversitate, o prioritate a mandatului Palmer

Ministrul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, Cristiana Pa╚Öca-Palmer, le-a cerut cet─â╚Ťenilor s─â contribuie la ├«mbun─ât─â╚Ťirea ghidului. Totodat─â, a justificat alocarea sumei de 80 de milioane de lei pentru conservarea biodiversit─â╚Ťii.

Acest capital natural unic de care Rom├ónia dispune creeaz─â foarte multe oportunit─â╚Ťi de dezvoltare pentru comunit─â╚Ťile locale ╚Öi reprezint─â ╚Öi un impuls real pentru mutarea accentului c─âtre economia verde ╚Öi ├«n Rom├ónia; din acest considerent, se ├«nscrie ├«n eforturile pe care mi le-am propus anul acesta de a schimba viziunea pe care mul╚Ťi rom├óni o au fa╚Ť─â de protec╚Ťia mediului, ├«n care ├«n mod gre╚Öit, mediul ╚Öi protec╚Ťia naturii sunt considerate o┬ábarier─â ├«n calea dezvolt─ârii.

Rom├ónia are peste 1.500 de arii protejate, care acoper─â 25% din teritoriul ╚Ť─ârii. Este vorba despre parcuri na╚Ťionale ╚Öi naturale, rezerva╚Ťii ╚Ötiin╚Ťifice, monumente ale naturii, rezerva╚Ťii naturale ╚Öi situri Natura 2000. Potrivit ministrului, din 2012, au fost aprobate doar 10 planuri de management pentru acestea. ├Än 2016, ├«ns─â, au fost aprobate alte 218. Astfel, acum, au planuri de management 485 de arii protejate. ├Än plus, s-a evitat pierderea sumei de 200 de milioane de euro, ob╚Ťinut─â de la UE pentru dezvoltarea planurilor.

biodiversitate

├Än viitor, administratorii zonelor protejate ar putea avea acces la o nou─â linie de finan╚Ťare european─â dedicat─â biodiversit─â╚Ťii. De asemenea, ministerul inten╚Ťioneaz─â s─â ├«nfiin╚Ťeze Agen╚Ťia Na╚Ťional─â pentru Administrarea Ariilor Naturale Protejate (ANANP). Aceasta va promova ariile protejate rom├óne╚Öti la nivel european, va contribui la dezvoltarea comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi va sus╚Ťine economia verde.

Comentarii

comentarii