Biomasa, nișă de exploatare pentru industriile petrochimică și agro-alimentară din România

in Business, Energie 20 March 2018 201 Views

Industria petrochimică și sectorul agro-alimentar din România pot juca un rol important în crearea unei noi industrii bazate pe utilizarea de biomasă ca materie primă și transformarea ei în produse cu valoare adăugată, potrivit celui mai recent raport de țară elaborat de Bio-Based Industries Consortium (BIC).

Biomasa, nișă de exploatare pentru industriile petrochimică și agro-alimentară din România

Raportul a identificat principalele surse locale de biomasă care ar putea fi utilizate ca materii prime durabile pentru industriile bio, precum și principalii actori din sectoarele relevante și oportunitățile de dezvoltare a industriilor bazate pe aceste activități.

Conform raportului BIC, agricultura și silvicultura, alături de alte industrii precum procesarea alimentelor, industria lemnului, industria hârtiei și celulozei pot produce cantități mari de deșeuri și alte materiale neutilizate sau puțin utilizate, fiind disponibile ca materie primă pentru industrii de procesare a biomasei.

Sectorul agricol din România asigură 23,1% din totalul locurilor de muncă. România este țara europeană cu cel mai mare număr de exploatații de legume (22% din total), dar peste 80% dintre producătorii de fructe și legume utilizează exploatații mai mici de 5 ha, se arată în raport. Suprafața totală pentru cultivarea legumelor reprezintă 7,1% din total la nivel european, iar pentru fructe 4,5%.

În ceea ce privește industria lemnului, România are un excedent comercial la nivel internațional pentru lemn și articole din lemn, atât ca valoare, cât și ca volum. În acest sector lucrează aproximativ 61.500 de angajați în 3.000 de companii.

Ilias Papageorgiadis: ”Propunem construirea a 300 de MW de biomasă și biogaz până în 2025”

Raportul BIC a identificat și utilizatorii actuali și potențiali de biomasă din România: industria alimentară (produse din carne, produse lactate, produse din pește și de acvacultură, sectorul de fructe și legume, alimente pe bază de cereale, produse de panificație), industria lemnului, industria celulozei și hârtiei, industria chimică și petrochimică.

Datorită tuturor acestor avantaje, România poate profita de sectorul chimic și agro-alimentar puternic pentru a pune bazele unei noi industrii naționale bazate pe conceptul bio, prin creșterea treptată a utilizării surselor de biomasă.

Aceste rapoarte evidențiază potențialul enorm de dezvoltare a bioeconomiei locale din România, Polonia și Portugalia. Toate cele trei țări sunt în curs de elaborare a unor strategii naționale pentru bioeconomie, care vor contribui la accelerarea activităților bazate pe utilizarea biomasei. Parteneriatul BIC cu Comisia Europeană în cadrul BBI JU va ajuta actorii locali interesați să accelereze valorificarea potențialului de utilizare a biomasei în aceste țări și să contribuie la consolidarea bioeconomiei europene”, a declarat Dirk Carrez.

Mix-ul perfect în energie: Ajutor de stat pentru proiectele geotermale, de biomasă și biogaz

Eforturile actuale de stabilire a unei strategii naționale pentru bioeconomie ar trebui să ofere premisele pentru înființarea unor lanțuri de procesare bazate pe biomasă în toată țara. Propunându-și în egală măsură interconectarea sectoarelor industriale separate în prezent, strategia națională ar putea amplifica pe termen mediu activitățile de procesare a biomasei în România, se arată în raportul BIC.

Comentarii

comentarii