Vlad Birău, Director Achiziții, Reciclad’OR: „Este necesară organizarea unor grupuri de lucru la care să participe toți cei vizați prin aplicația SIATD”

Benefiiciile sistemul informatic de asigurare a trasabilităţii deşeurilor (SIATD) sunt evidente pentru toată lumea: digitalizarea informațiilor și creșterea gradului de control asupra trasabilității deșeului. Este posibil ca această aplicație, la fel ca orice altă aplicație nu va funcționa de la bun început în parametrii optimi. O situație de acest gen ar putea îngreuna livrarea deșeurilor de ambalaje către reciclatorii finali, precum și furnizarea informațiilor privind cantitățile raportate de către operatorii economici între OIREP-uri,”  a declarat Vlad Birău, Director Achiziții, Reciclad’OR, în cadrul conferinței „SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje”.

Vlad Birău, Director Achiziții Reciclad’OR

„În calitate de lider al pieței de transfer de responsabilitate, Reciclad`OR și-a îndeplinit toate obiectivele de reciclare,  încheind parteneriate cu peste 240 operatori economici de colectare/reciclare din țară.  Sistemele informatice performante, implementate la nivelul companiei, ne-au permis o supraveghere eficientă a trasabilității pe fiecare tip de deșeu de ambalaj contractat. În egală măsură, sistemele noastre informatice au permis partenerilor noștri să vizualizeze în timp real întregul circuit.

În ciuda experienței pe care o avem cu sistemele informatice, în ceea ce privește aplicația SIADT, ne este greu sa estimăm impactul implementării ei, dar cu siguranță vom vedea pe parcursul accesării. În opinia noastră, considerăm că este necesară organizarea unor grupuri de lucru la care să participe toți cei vizați de această aplicație, având în vedere că, pe lângă impactul asupra managementului datelor va avea și un impact economic. Poate, ar fi o soluție, ca anul 2021 să fie unul de tranziție astfel încât întreaga activitate de preluare a responsabilității în vederea reciclării să se desfășoare în cele mai bune condiții”, a adăugat Vlad Birău.

Acesta a subliniat că in procesul de testare au fost identificate anumite probleme, dar crede că prin dialog cu toți cei implicați, riscurile, care pot apărea în implementarea aplicației, pot fi identificate din timp și eliminate. În egală măsură pot fi identificate și soluții de maximizare a oportunităților generate de folosirea acestei aplicații.

În plus, Ancuța Vlăsceanu, Manager Trasabilitate Reciclad’OR, a atras atenția asupra faptului că aplicația SIADT ar putea fi  suprasolicitată, luând în cosiderare numărul mare de colectori care activează pe piața națională.

Ancuța Vlăsceanu, Manager Trasabilitate Reciclad’OR

„Acest sistem are avantajul de a transmite informațiile în timp real, însă, în același timp mă tem de un blocaj al sistemului ca urmare al utilizării, concomitent, de un număr mare de utilizatori, care au ca și obiect de activitate colectarea și colectare-reciclare. La nivel național au fost eliberate un număr de peste 2000 de autorizații de mediu”, a spus Ancuța Vlăsceanu.

Conferința “SIATD, primii pași în asigurarea trasabilității deșeurilor de ambalaje” a fost organizată de Green Report în parteneriat cu Reciclad’OR. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de facebook a publicației și pe www.green-report.ro.

Citește și:

Secretar de stat: Rapoartele preliminarii ale AFM pentru 2019, îngrijorătoare. Sute de mii de tone de ambalaje fictive și prejudicii de sute milioane lei

Vlad Birău, Director Achiziții Reciclad`OR: “Eliminarea tuturor neclaritățiilor sau confuziilor privind utilizarea SIADT, prioritate zero pentru întreaga industrie de reciclare”

spot_img

Ultimele știri