Birth Strike, grupul celor care au decis să nu aibă copii din cauza schimbărilor climatice

in EcoLIFESTYLE 16 April 2019 85 Views

Comunitatea online Birth Strike numără în jur de 300 de persoane care au decis să nu aibă copii din cauza îngrijorărilor privind mediul. Membrii nu îndeamnă pe toată lumea să renunțe la ideea de a fi părinți, dar speră să facă politicienii să ia măsuri concrete și urgente.

femeie

Birth Strike este o comunitate fondată în Anglia de cântăreața și compozitoarea Blythe Pepino și care reunește online 300 de persoane care și-au asumat public că „nu vom face copii din cauza severității crizei ecologice și a lipsei de acțiune a guvernelor în fața acestei amenințări existențiale”.

Trendul este în creștere în toată lumea, în special printre tinerii care nu sunt hotărâți dacă să conceapă sau nu copii, din cauza îngrijorărilor privind mediul. O îngrijorare pe care a exprimat-o și Alexandria Ocasio-Cortez, cea mai tânără femeie din Congresul American. Recent, ea s-a adresat celor trei milioane de persoane care o urmăresc pe Instagram, spunând că „există dovezi științifice că viețile copiilor vor fi foarte dificile” ca urmare a schimbărilor climatice. „Asta îi face pe cei tineri să-și pună o întrebare legitimă: mai este OK să facem copii?”.

nichiduta.ro

„Această întrebare este fundamentală și controversată. Unii spun că să renunți la maternitate n-o să fie o schimbare cu adevărat importantă în rezolvarea problemelor de mediu, iar alții se tem că asta distrage atenția oamenilor de la alte chestiuni care contribuie la problemă și care scuză parlamentarii de responsabilitatea de a veni cu soluții”, scriu cei de la Quartz.

Jurnaliștii mai notează că membrii mișcării Birth Strike nu cred că toată lumea ar trebui să se oprească din a face copii, și nici că acest trend ca rezolva criza. Unii au ales această cale pentru că se simt fără speranță, iar alții că nu văd nimic bun în viitorul planetei.

Blythe Pepino decisese deja că nu vrea să aibă copii, din cauza efectelor pe care schimbările climatice le au asupra mediului și a calității vieții, când a participat la o prelegere ținută de Extinction Rebellion. Grupul este recunoscut că blochează podurile din Londra și aruncă găleți de sânge artificial în fața parlamentului britanic pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice. Atunci, artista și-a dat seama că vrea să transforme decizia sa într-o mișcare.

„Birth Strike a luat naștere pentru că am realizat că nu avem nicio șansă să supraviețuim. M-am simțit suspicioasă că omenirea va putea schimba asta. Așa că mi-am dat cinci ani să fac tot ce pot să transform decizia mea într-o mișcare”, a spus Pepino.

Însă mulți membri ai comunității vor să facă copii.

„De multe ori simt că această opțiune mi-a fost luată, ceea ce mă face foarte furioasă”, spune una dintre femei.

Totuși, nimeni din grup nu trăiește cu iluzia că decizia lor va face o diferență majoră.

„Nu sperăm ca toată lumea să renunțe la ideea de a mai face bebeluși și că asta va rezolva criza. Asta ar fi complet stupid”, a mai zis Pepino. „Sperăm ca, prin faptul că anunțăm public opțiunea noastră să încurajăm factorii politici (n.r. să caute soluții)”.

Potrivit declarației comune a Birth Strike, „grupul este solidar cu toți părinții, le respectă decizia și nu judecă pe nimeni care a hotărât să aibă copii”.

„În viața de zi cu zi e foarte dificil să încerci să le vorbești oamenilor despre schimbările climatice,” a declarat Leylange, partenerul lui Blythe Pepino. „Cei mai mulți oameni nu vor să audă despre asta pentru că este ceva înfricoșător. Deci cred că grupul e și despre faptul că știi că nu ești singur și nu ești nebun să te gândești la asta”.

Comentarii

comentarii