Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Blanurile vor fi tot mai ecologice

Organizatiile europene pentru protectia animalelor sarbatoresc, in aceste zile, o noua victorie.

Senatul din Olanda a votat interzicerea fermelor de crestere a nurcilor de pe teritoriul sau.

Interdictia totala va intra in vigoare in anul 2024.

Din acel moment nu vor mai exista ferme de blana pe teritoriul Olandei.

Organizatia internationala Vier Pfoten saluta aceasta decizie, considerand ca suferinta animalelor in numele modei nu mai este acceptabila. Activistii pentru protectia animalelor cer si altor tari sa urmeze exemplul Olandei.

Danemarca si Olanda sunt marii producatori de blanuri din UE

Olanda reprezinta al doilea mare producator de blana de nurca din UE, avand sase milioane de nurci crescute anual pentru blana. Primul loc in acest clasament este ocupat de Danemarca.

Disputa politica despre interzicerea fermelor de nurci a inceput in anul 1999. Camera Deputatilor acceptase un proiect de lege privind interzicerea fermelor de nurci pana in anul 2018, dar acesta nu a trecut de Senat.

Principalul argument impotriva interdictiei a fost legat de problemele financiare pe care le vor intampina fermierii.

De aceea, proiectul initial a fost modificat astfel incat sa intre in vigoare in 2024, urmand ca fermierii sa obtina compensatii totale in valoare de 28 de milioane de euro.

Organizatia Vier Pfoten spera ca si alte tari sa urmeze exemplul Olandei. „Daca Olanda poate interzice din motive etice o industrie de sase milioane de nurci pe an, sustinuta de 159 de fermieri, nu vedem de ce alte tari ar continua sa accepte o astfel de cruzime pe teritoriul lor”, a declarat Thomas Pietsch, expert in animale salbatice la Vier Pfoten.

In anii 1995 si 1998, Olanda a anuntat interzicerea fermelor de vulpi si, respectiv, de sinsile, aceste masuri intrand in vigoare in anul 2008.

In momentul aplicarii interdictiei referitoare la nurci, Olanda va pune capat intregii industrii a blanurilor de pe teritoriul ei.

Marea Britanie, Austria si Croatia au interzis deja fermele de nurci.

Olanda este prima dintre tarile mari producatoare de blanuri care decide sa interzica total fermele de blanuri. Alte tari mari producatoare de blanuri sunt Danemarca, Finlanda, Polonia, China, SUA si Canada.

Romania are zece ferme pentru animale de blana

In Romania exista zece ferme de blana, in care sunt crescute peste 16.000 de vulpi, sinsile si nurci.

Vier Pfoten solicita si Parlamentului Romaniei sa impuna o interdictie totala asupra fermelor de blanuri, dupa modelul Olandei.

In acelasi timp, companiile din industria textila si casele de moda romanesti sunt invitate sa se alature programului international “Companii care au renuntat la blanuri”.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Ciocolata Toblerone va contine oua de la gaini libere

spot_img

Ultimele știri