BMW Group, Northvolt şi Umicore colaborează pentru a acoperi sustenabil tot ciclul de viaţă al bateriilor auto

in Business, Transport 17 October 2018 38 Views

Un consorţiu de tehnologie format din BMW Group, Northvolt şi Umicore vor colabora pentru a acoperi sustenabil tot ciclul de viaţă al bateriilor destinate automobilelor electrificate din Europa. 

Proiectul încearcă să promoveze industrializarea sustenabilă a întregului ciclu de viaţă al celulelor de baterii în Europa şi dobândirea de competenţe asociate, de la chimie celulară şi dezvoltare, trecând de la producţie, până la reciclare. Activităţile de dezvoltare ale consorţiului paneuropean vor contribui la crearea de locuri de muncă high-tech, sprijinind astfel în totalitate Alianţa pentru Baterii a Uniunii Europene, fondată de comisarul european Maroš Šefčovič.

“Bateriile au un rol esenţial în tranziţia noastră spre mobilitate curată şi sisteme de energie curată. Datorită implicării veritabile a actorilor din toate segmentele lanţului de valori al bateriei, Europa devine un jucător principal în acest domeniu strategic. Prin urmare, salut faptul că actorii principali ai domeniilor auto investesc în viitorul inovaţiei şi producţiei europene de baterii”, a spus Maroš Šefčovič.

BMW a spus într-un comunicat de presă, că obiectivul principal este acela de a face ca celulele bateriilor să fie sustenabile prin stabilirea unei bucle închise a ciclului de viaţă. Aceasta începe cu un design de celule reciclabile şi continuă cu un proces de producţie care în mare parte utilizează energii regenerabile. Următorul pas este o perioadă lungă de utilizare primară ca baterie de propulsie, urmat pe cât posibil de o altă etapă de utilizare secundară ca dispozitiv static de stocare a energiei. La finalul ciclului său de viaţă, celula este reciclată, iar materiile prime reutilizate, completându-se astfel bucla.

Având în vedere numărul tot mai mare de automobile electrificate, stabilirea unei baze largi pentru procurarea celulelor de baterii devine o problemă de importanţă strategică mai mare pentru producători.

Deoarece celulele bateriilor conţin resurse şi materiale esenţiale, reintroducerea acestora în buclă devine din ce în ce mai importantă, deoarece numărul automobilelor electrice este pe un trend crescător prounţat.

Dezvoltarea proiectului

Pentru a accelera dezvoltarea celulelor de baterii şi pentru a face progrese în ceea ce priveşte chimia celulară şi designul celular, noul centru de excelenţă pentru celule de baterii al BMW Group va fi inaugurat în vara anului 2019.

Pe lângă dezvoltarea celulelor de baterii, şi alte competenţe pot fi reunite acolo, de la producţia de prototipuri de celule de baterii până la competenţa de construcţie-prin-tipar.

În prezent, BMW Group investeşte deja puternic în întregul lanţ de valori şi spune că se va asigura că materiile prime provin din surse controlabile care sunt extrase fără impact negativ social sau asupra mediului, va obligara furnizorii de celule să reducă amprenta de carbon, va utilizara materiale reciclate şi va crea concepte de baterii care pot fi întreţinute şi reciclate cu uşurinţă.

“BMW şi Northvolt au un angajament comun pentru reducerea emisiile CO2 din transport. Deoarece bateriile devin o chestiune strategică importantă pentru producătorii de automobile, acest parteneriat marchează nu doar un reper important pentru Northvolt, ci scoate în evidenţă şi importanţa celulelor de baterii sustenabile în următorul val de electrificare”, a declarat Peter Carlsson, cofondator şi director executiv Northvolt.

Dezvoltarea şi reciclarea materialelor

Umicore este partenerul responsabil pentru dezvoltarea şi reciclarea materialelor anodice şi catodice în cadrul alianţei tehnologice. Această colaborare va permite aplicarea tehnologiilor inovatoare şi de înaltă eficienţă în producţia de materiale active pe bază de metale reciclate. În plus, acest proiect acoperă dezasamblarea inteligentă a pachetului de baterii, evaluarea reutilizării celulelor de baterii şi reintroducerea resurselor reciclate în producţia de materiale active.

Pe măsură ce mobilitatea electrică continuă să se extindă, nevoile în creştere nu se vor limita la extracţia sustenabilă a materiilor prime – materialele recuperate care au fost deja utilizate vor deveni din ce în ce mai importante pentru a uşura sarcina producţiei de materii prime.

“Suntem încântaţi să vedem că tehnologiile de produs şi serviciile de reciclare ale Umicore sunt factorii-cheie pentru această alianţă tehnologică cu BMW şi Northvolt. Demonstrând împreună o buclă închisă pentru baterii ecologice, de înaltă performanţă şi provenite din Europa, subliniem viitorul potenţial şi importanţa unui lanţ de aprovizionare european pentru succesul electrificării auto în regiune”, a declarat Marc Grynberg, director executiv al Umicore.

Recent, Umicore a anunţat că va începe în curând să construiască o fabrică de producţie a materialelor catodice în Europa şi operează deja o fabrică de reciclare a bateriilor litiu-ion în Europa. Umicore evoluează tehnologia pentru reciclarea celulelor de baterii şi returnează resursele reciclate în ciclul de producţie a materialelor, contribuind astfel în mod esenţial la viitorul mobilităţii sustenabile.

Northvolt a fost înfiinţată în 2016, cu misiunea de a construi cea mai verde celulă de baterii din lume, cu o amprentă minimă de carbon şi cele mai înalte ambiţii pentru reciclare, pentru a permite tranziţia europeană spre energie regenerabilă.

Umicore este un grup global de tehnologia şi reciclarea materialelor. Activităţile sale sunt organizate în trei grupuri de afaceri: Cataliză, Tehnologii Energetice şi de Suprafaţă şi Reciclare. Fiecare grup de afaceri este împărţit în unităţi de afaceri orientate spre piaţă.

Strategia Umicore se concentrează asupra materialelor de mobilitate curată şi a reciclării cu obiectivul principal de creare a unei valori durabile bazată pe ambiţia de a dezvolta, produce şi recicla materiale într-un mod care să-şi îndeplinească misiunea: materiale pentru o viaţă mai bună.

Comentarii

comentarii