BMW Group, Northvolt ┼či Umicore colaboreaz─â pentru a acoperi sustenabil tot ciclul de via┼ú─â al bateriilor auto

in Business, Transport 17 October 2018 26 Views

Un consor┼úiu de tehnologie format din┬áBMW Group, Northvolt ┼či Umicore vor colabora pentru┬áa acoperi sustenabil tot ciclul de via┼ú─â al bateriilor┬ádestinate automobilelor electrificate din Europa.┬á

Proiectul ├«ncearc─â s─â promoveze industrializarea sustenabil─â a ├«ntregului ciclu de via┼ú─â al celulelor de baterii ├«n Europa ┼či dob├óndirea de competen┼úe asociate, de la chimie celular─â ┼či dezvoltare, trec├ónd de la produc┼úie, p├ón─â la reciclare.┬áActivit─â┼úile de dezvoltare ale consor┼úiului paneuropean vor contribui la crearea de locuri de munc─â high-tech, sprijinind astfel ├«n totalitate Alian┼úa pentru Baterii a Uniunii Europene, fondat─â de comisarul european Maro┼í ┼áef─Źovi─Ź.

“Bateriile au un rol esen┼úial ├«n tranzi┼úia noastr─â spre mobilitate curat─â ┼či sisteme de energie curat─â. Datorit─â implic─ârii veritabile a actorilor din toate segmentele lan┼úului de valori al bateriei, Europa devine un juc─âtor principal ├«n acest domeniu strategic. Prin urmare, salut faptul c─â actorii principali ai domeniilor auto investesc ├«n viitorul inova┼úiei ┼či produc┼úiei europene de baterii”, a spus Maro┼í ┼áef─Źovi─Ź.

BMW a spus ├«ntr-un comunicat de pres─â, c─â obiectivul principal este acela de a face ca celulele bateriilor s─â fie sustenabile prin stabilirea unei bucle ├«nchise a ciclului de via┼ú─â. Aceasta ├«ncepe cu un design de celule reciclabile ┼či continu─â cu un proces de produc┼úie care ├«n mare parte utilizeaz─â energii regenerabile. Urm─âtorul pas este o perioad─â lung─â de utilizare primar─â ca baterie de propulsie, urmat pe c├ót posibil de o alt─â etap─â de utilizare secundar─â ca dispozitiv static de stocare a energiei. La finalul ciclului s─âu de via┼ú─â, celula este reciclat─â, iar materiile prime reutilizate, complet├óndu-se astfel bucla.

Având în vedere numărul tot mai mare de automobile electrificate, stabilirea unei baze largi pentru procurarea celulelor de baterii devine o problemă de importanţă strategică mai mare pentru producători.

Deoarece celulele bateriilor con┼úin resurse ┼či materiale esen┼úiale, reintroducerea acestora ├«n bucl─â devine din ce ├«n ce mai important─â, deoarece num─ârul automobilelor electrice este pe un trend cresc─âtor proun┼úat.

Dezvoltarea proiectului

Pentru a accelera dezvoltarea celulelor de baterii ┼či pentru a face progrese ├«n ceea ce prive┼čte chimia celular─â ┼či designul celular, noul centru de excelen┼ú─â pentru celule de baterii al BMW Group va fi inaugurat ├«n vara anului 2019.

Pe l├óng─â dezvoltarea celulelor de baterii, ┼či alte competen┼úe pot fi reunite acolo, de la produc┼úia de prototipuri de celule de baterii p├ón─â la competen┼úa de construc┼úie-prin-tipar.

├Än prezent, BMW Group investe┼čte deja puternic ├«n ├«ntregul lan┼ú de valori ┼či spune c─â se va asigura c─â materiile prime provin din surse controlabile care sunt extrase f─âr─â impact negativ social sau asupra mediului, va obligara furnizorii de celule s─â reduc─â amprenta de carbon, va utilizara materiale reciclate ┼či va crea concepte de baterii care pot fi ├«ntre┼úinute ┼či reciclate cu u┼čurin┼ú─â.

“BMW ┼či Northvolt au un angajament comun pentru reducerea emisiile CO2 din transport. Deoarece bateriile devin o chestiune strategic─â important─â pentru produc─âtorii de automobile, acest parteneriat marcheaz─â nu doar un reper important pentru Northvolt, ci scoate ├«n eviden┼ú─â ┼či importan┼úa celulelor de baterii sustenabile ├«n urm─âtorul val de electrificare”, a declarat Peter Carlsson, cofondator ┼či director executiv Northvolt.

Dezvoltarea ┼či reciclarea materialelor

Umicore este partenerul responsabil pentru dezvoltarea ┼či reciclarea materialelor anodice ┼či catodice ├«n cadrul alian┼úei tehnologice. Aceast─â colaborare va permite aplicarea tehnologiilor inovatoare ┼či de ├«nalt─â eficien┼ú─â ├«n produc┼úia de materiale active pe baz─â de metale reciclate. ├Än plus, acest proiect acoper─â dezasamblarea inteligent─â a pachetului de baterii, evaluarea reutiliz─ârii celulelor de baterii ┼či reintroducerea resurselor reciclate ├«n produc┼úia de materiale active.

Pe m─âsur─â ce mobilitatea electric─â continu─â s─â se extind─â, nevoile ├«n cre┼čtere nu se vor limita la extrac┼úia sustenabil─â a materiilor prime – materialele recuperate care au fost deja utilizate vor deveni din ce ├«n ce mai importante pentru a u┼čura sarcina produc┼úiei de materii prime.

“Suntem ├«nc├ónta┼úi s─â vedem c─â tehnologiile de produs ┼či serviciile de reciclare ale Umicore sunt factorii-cheie pentru aceast─â alian┼ú─â tehnologic─â cu BMW ┼či Northvolt. Demonstr├ónd ├«mpreun─â o bucl─â ├«nchis─â pentru baterii ecologice, de ├«nalt─â performan┼ú─â ┼či provenite din Europa, subliniem viitorul poten┼úial ┼či importan┼úa unui lan┼ú de aprovizionare european pentru succesul electrific─ârii auto ├«n regiune”, a declarat Marc Grynberg, director executiv al Umicore.

Recent, Umicore a anun┼úat c─â va ├«ncepe ├«n cur├ónd s─â construiasc─â o fabric─â de produc┼úie a materialelor catodice ├«n Europa ┼či opereaz─â deja o fabric─â de reciclare a bateriilor litiu-ion ├«n Europa. Umicore evolueaz─â tehnologia pentru reciclarea celulelor de baterii ┼či returneaz─â resursele reciclate ├«n ciclul de produc┼úie a materialelor, contribuind astfel ├«n mod esen┼úial la viitorul mobilit─â┼úii sustenabile.

Northvolt a fost ├«nfiin┼úat─â ├«n 2016, cu misiunea de a construi cea mai verde celul─â de baterii din lume, cu o amprent─â minim─â de carbon ┼či cele mai ├«nalte ambi┼úii pentru reciclare, pentru a permite tranzi┼úia european─â spre energie regenerabil─â.

Umicore este un grup global de tehnologia ┼či reciclarea materialelor. Activit─â┼úile sale sunt organizate ├«n trei grupuri de afaceri: Cataliz─â, Tehnologii Energetice ┼či de Suprafa┼ú─â ┼či Reciclare. Fiecare grup de afaceri este ├«mp─âr┼úit ├«n unit─â┼úi de afaceri orientate spre pia┼ú─â.

Strategia Umicore se concentreaz─â asupra materialelor de mobilitate curat─â ┼či a recicl─ârii cu obiectivul principal de creare a unei valori durabile bazat─â pe ambi┼úia de a dezvolta, produce ┼či recicla materiale ├«ntr-un mod care s─â-┼či ├«ndeplineasc─â misiunea: materiale pentru o via┼ú─â mai bun─â.

Comentarii

comentarii