Boeing vrea s─â zboare cu ulei pr─âjit

in Aer, Transport 23 October 20141,219 Views

Boeing s-a asociat cu grupul chinez Comac pentru construirea unei uzine destinate producerii biocarburan╚Ťilor din ulei alimentar uzat

Fabricantul american de avioane civile ╚Öi militare, Boeing, s-a asociat cu grupul chinez Comac pentru construirea unei uzine, ├«n estul Chinei, destinat─â producerii biocarburan╚Ťilor din ulei alimentar uzat. Cele dou─â grupuri estimeaz─â c─â volumul total de ulei alimentar uzat, generat anual ├«n China, ar permite, ├«ntr-un an, producerea a 1,8 miliarde litri de biocarburant.

Suntem de p─ârere c─â biocarburantul produs prin procedee durabile va juca un rol crucial ├«n cre╚Öterea sectorului aeronautic contribuind la atingerea obiectivelor de mediuÔÇŁ, au declarat reprezentan╚Ťii Boeing.

China este o pia╚Ť─â decisiv─â pentru Boeing care estimeaz─â c─â aceast─â ╚Ťar─â va avea nevoie de 6.020 de avioane de linie ├«n urm─âtorii 8 ani, ceea ce presupune o triplare a flotei actuale.

┼×i Airbus, rivalul Boeing, a anun╚Ťat, ├«n 2012, c─â inten╚Ťioneaz─â s─â dezvolte, ├«mpreun─â cu gigantul chinez Sinopec, un program de producere a biocarburan╚Ťilor, destinat consumlui comercial din China.

Uleiul uzat de la fast-food,
de 6 ori mai scump decât kerosenul

Compania Alaska Airlines a anun╚Ťat, de asemenea, c─â a efectuat zboruri utiliz├ónd un amestec de carburant ob╚Ťinut ├«n procentaj de 20% din uleiul de g─âtit, uzat.

Alaska Airlines folose╚Öte biocombustibili din uleiul uzat de la McDonaldÔÇÖs pentru zborurile pe distan╚Ťe medii, iar emisiile de gaze sunt reduse cu 10%ÔÇŁ, potrivit reprezentan╚Ťilor s─âi.

Singurul inconvenient este pre╚Ťul biocarburantului, care cost─â de 6 ori mai mult dec├ót kerosenul. Cum cantitatea de ulei alimentar uzat care provine din tig─âile de la McDonaldÔÇÖs este imens─â, cu timpul ├«ns─â pre╚Ťul acestui tip de biocarburant ar putea s─â scad─â.

Comentarii

comentarii