Bolivia. Incendiile au fost stinse de ploile torențiale, după două luni

În ultimele două luni, incendiile din pădurea amazoniană au distrus peste patru milioane de hectare în Bolivia, în ciuda intervenției a 5.000 de trupe. Ploile torențiale din ultimele zile au reușit să stingă aceste incendii.

Au fost stinse inclusiv focurile din regiunea Chiquitania, din estul țării, care adăposteşte zone întinse de păduri uscate şi unde trăiesc de secole comunităţi indigene.

Serviciul naţional de meteorologie a declarat că în această zonă nu a fost înregistrat luni niciun incendiu, însă a avertizat că se aşteaptă ca în următoarele zile să revină soarele puternic şi temperaturile ridicate, sporind riscul de incendii.

O estimare arăta că peste 2,3 milioane de animale au murit în incendiile din pădurile protejate sau în zonele cu pășuni, cum ar fi savana tropicală Chiquitania. Printre animalele afectate se numără specii endemice de cervide şi rozătoare, oceloţi – o felină care trăieşte în America Latină – furnicari, bursuci, pume, tapiri, jaguari, broaşte ţestoase, şopârle, lame, precum şi vieţuitoare acvatice. Situația este atât de gravă, încât oamenii de știință au creat un adăpost temporar și un spital pentru animalele sălbatice care au supraviețuit flăcărilor.

„Imaginile din satelit nu mai detectează flăcări sau incendii reactivate”, a declarat pentru Reuters Cinthia Asin, un oficial pe probleme de mediu din guvernul provinciei Santa Cruz, o provincie agricolă din estul Boliviei, afectată grav de incendii.

Grupuri indigene au mărşăluit prin provincie, în timp ce vineri în capitală sute de mii de oameni au protestat împotriva răspunsului lent la incendii al guvernului central.

Comandantul forţelor armate, Williams Kaliman, a declarat că nu există un plan imediat de retragere a celor circa 5.000 de trupe care au fost trimise pentru a lupta împotriva celor mai grave incendii cu care s-a confruntat Bolivia în ultimele două decenii. Guvernul a transmis că a cheltuit peste 20 de milioane de dolari în aceste operațiuni.

Criticii spun că defrişările, provocate de politica guvernului de extindere a terenurilor agricole, sunt de vină pentru dezastru.

În Brazilia vecină, numărul incendiilor din pădurea amazoniană s-a redus în septembrie ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor meteorologice şi a eforturilor armatei în lupta împotriva flăcărilor.

spot_img

Ultimele știri