Jair Bolsonaro începe să desființeze protecția rezervațiilor indigene care au grijă de Amazon

in Legislatie 8 January 2019 161 Views

La câteva ore după ce a preluat mandatul, noul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a dat un ordin care transferă reglementarea și crearea de noi rezervații indigene către ministerul de agricultură, care este controlat de puternice companii agricole. Măsura a alarmat liderii indigenilor, care avertizează că acesta este primul pas către exploatarea Amazonului și a populațiilor băștinașe.

Liderii indigeni au explicat că măsura pune în pericol rezervațiile, care se întind pe aproximativ 13% din teritoriul Braziliei, și face o concesie intereselor agricole într-o perioadă în care defrișările sunt iar în creștere.

„Va fi înregistrată o creștere a defrișărilor și a violenței împotriva indigenilor. Indigenii sunt apărători și protectori ai mediului.Vom trece printr-un nou proces de colonizare, asta este ceea ce vor.”, a declarat Dinaman Tuxá, de la Articulation of Indigenous People of Brazil.

În trecut, delimitarea rezervelor indigene era controlată de agenția indigenă Funai, care a fost mutată de la ministerul justiției la un nou minister al femeilor, familiei și drepturilor omului, care este condus de un pastor evanghelic.

Decizia a fost inclusă într-un ordin executiv care oferă secretarului de stat al lui Bolsonaro atribuții extinse asupra asociațiilor non-guvernamentale din Brazilia.

Un lider indigen cere UE să aplice sancțiuni Braziliei pentru a preveni un dezastru ecologic

Decretul temporar, care va expira dacă nu este ratificat de congres în 120 de zile, prevede că secretarul de stat, Carlos Alberto Dos Santos Cruz, va „supraveghea, coordona, monitoriza și acompania activitățile și acțiunile organizațiilor internaționale și a organizațiilor non-guvernamentale pe teritoriul național.” Decretul a oferit ministerului agriculturii putere asupra noilor quilombos, care sunt așezări rurale locuite de descendenții sclavilor.

Brazilia: Defrișările din Pădurea Amazoniană au atins cea mai mare rată din ultimul deceniu

Viitorul ministru al sănătății, Luiz Henrique Mandetta, a sugerat că vor exista reduceri ale cheltuielilor de sănătate pentru populațiile indigene.

Green Report Shop Produse ECO

În timpul campaniei electorale de anul trecut, Bolsonaro a promis să înceteze delimitarea a noi rezervații indigene, să reducă puterea agențiilor de mediu și să permită exploatări miniere și agricultură comercială pe teritoriul rezervațiilor indigene.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii