Bombele ecologice de la marginea Sectorului 1

in Legislatie 25 July 2016 1,175 Views

Gropile de gunoi din zona de nord a Bucure╚Ötiului pun ├«n pericol s─ân─âtatea locuitorilor Sectorului 1. ├Än Sectorul 1 ╚Öi ├«n zonele limitrofe exist─â o serie de depozite de de╚Öeuri, o parte dintre ele necontrolate, iar o alt─â parte administrate de diverse societ─â╚Ťi comerciale. Acestea sunt veritabile bombe ecologice, care produc disconfort olfactiv ╚Öi afecteaz─â calitatea vie╚Ťii locuitorilor din cartierele: Pajura, Bucure╚Ötii Noi, Chitila, zona ╚śoselei de Centur─â sau Str─âule╚Öti.

gunoi

Prim─âria Sectorului 1 a indicat ca principal vinovat┬árampa ecologic─â Chiajna ÔÇô Bucure╚Öti (groapa de gunoi IRIDEX), care func╚Ťioneaz─â din anul 1999, pe strada Poiana Trestiei nr. 17-27 din Sectorul 1 al Capitalei.┬á├Än opini primarului Dan Tudorache construirea unei centrale de cogenerare ar putea duce la eliminarea depozitului de gunoi.

Solicit Prim─âriei Municipiului Bucure╚Öti efectuarea tuturor demersurilor pentru emiterea documentelor necesare ├«n vederea construirii unei centrale ecologice de cogenerare care va rezolva problema de╚Öeurilor acumulate la periferia Sectorului 1″, a declarat Dan Tudorache.

Locuitorii otr─âvi╚Ťi cu hidorgen sulfurat, adic─â acid sulfhidric

Agen╚Ťia de Protec╚Ťia Mediului Bucure╚Öti ├«mpreun─â cu Direc╚Ťia de Mediu a Prim─âriei Capitalei au efectuat, ├«n perioada aprilie-iunie 2016, o campanie de monitorizare a imisiilor din aer, pentru a identifica tipul poluantului semnalat de popula╚Ťie. M─âsur─âtorile realizate cu laboratoare mobile au ar─âtat c─â poluarea resim╚Ťit─â de locuitorii acestor zone este generat─â de prezen╚Ťa ├«n aer a hidrogenului sulfurat.

hidrogen sulfurat

Acidul sulfhidric este foarte toxic. De╚Öi mirosul sau caracteristic este foarte puternic, acesta nu este permanent sesizabil, pe durata expunerii nasul obi╚Önuindu-se cu el. Ac╚Ťiunea sa toxic─â este una complex─â, el afect├ónd diverse func╚Ťii ale organismului. Cea mai important─â este cea asupra s├óngelui, unde, prin formarea unui complex cu fierul, blocheaz─â transportul oxigenului.

├Än concentra╚Ťie redus─â are miros nepl─âcut de ou─â clocite. ├Än concentra╚Ťie ridicata paralizeaz─â sim╚Ťul mirosului ╚Öi nu poate fi detectat de om. ├Än func╚Ťie de concentra╚Ťie ╚Öi de durata de expunere poate produce efecte cronice sau acute. La concentra╚Ťii peste 0,1% poate ucide ├«n c├óteva secunde.

Amenzi de peste 430.000 de lei pentru firma care administreaz─â groapa de gunoi

 

Potrivit G─ârzii Na╚Ťionale de Mediu, societatea care administreaz─â groapa de gunoi a primit amenzi de 430.000 de lei, ├«n ultimii doi ani, pentru nerespectarea autoriza╚Ťiei integrate de mediu ╚Öi legisla╚Ťiei de mediu. Firma se afl─â pe procedur─â de revizuire a autoriza╚Ťiei integrate.

O s─â tras─âm m─âsuri, o s─â inform─âm ╚Öi Agen╚Ťia de Mediu Bucure╚Öti care o s─â le transmit─â o notificare prin care o s─â fie anun╚Ťa╚Ťi c─â trebuie s─â-╚Öi rezolve problemele ├«n maximum 60 de zile. Dac─â nu ╚Öi le rezolv─â, ├«n cele 60 de zile, o s─â le fie suspendat─â activitatea pe o perioad─â de maximum 6 luni, timp ├«n care au posibilitatea s─â-╚Öi remedieze deficien╚Ťele, iar dac─â nu vor face, le va fi anulat─â autoriza╚Ťia de mediu”, a precizat Bogdan Trif, directorul general al G─ârzii Na╚Ťionale de Mediu.

În cazul în care activitatea firmei în cauză va fi suspendată, gunoiul va fi dus la alte gropi de gunoi ecologice.

Comentarii

comentarii