Borbely: 176 milioane euro pentru proiecte de reabilitare a siturilor contaminate

in Stiri 10 July 2011 178 Views

In cadrul Axei 2 a POS Mediu sunt disponibile 176 de milioane de euro pentru pentru proiecte de reabilitare a siturilor contaminate, potrivit ministrului mediului Laszlo Borbely.

„Avem un inventar de peste 1000 de situri potential contaminate, iar pentru prima data de 20 de ani incoace, sunt alocati bani pentru rezolvarea acestor probleme. In cadrul Axei 2 a POS Mediu sunt disponibile 176 de milioane de euro pentru pentru proiecte de reabilitare a siturilor contaminate. Pe langa aceste sume, incepand de anul trecut, dam bani si din Fondul de Mediu. Anul trecut au fost alocate 120 de milioane de lei, iar in acest an am alocat peste 100 de milioane de lei pentru decontaminarea siturilor”, a spus, la Cluj, Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, si primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, au semnat, sambata, doua contracte pentru proiecte cu finantare europeana in valoare de peste 81 de milioane de euro.

Primul contract semnat de Laszlo Borbely se refera la sistemul de management integrat al deseurilor din jude╚Ťul Cluj, in valoare de 61,9 milioane de euro, fara TVA, care prevede inchiderea si ecologizarea depozitelor urbane de deseuri menajere neconforme din Cluj-Napoca (Pata Rat), Huedin, Dej, Gherla, Turda si Campia Turzii, construirea unui centru de management integrat al deseurilor in municipiul Cluj-Napoca si realizarea a trei statii de transfer in Mihai Viteazu, Gherla di Huedin.

Cofinantarea nerambursabila a UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, se ridica la 38,7 milioane de euro. Proiectul va fi implementat intr-o perioada de 52 de luni.

Cel de-al doilea contract are o valoare de 19,8 milioane de euro, fara TVA, si are ca scop reabilitarea unui depozit de deseuri periculoase de la fostele Uzine Chimice Turda. Proiectul prevede excavarea, spalarea solului si tratamentul la fata locului a patru hectare de teren poluat chimic cu peste 60.000 de tone de substan╚Ťe chimice, precum si refacerea covorului vegetal din zona.

Contributia nerambursabila a UE la acest proiect este in suma de 15,8 milioane de euro si este asigurata tot prin Fondul European de Dezvoltare Rurala. Durata de implementare a proiectului este de 33 de luni.

Ambele proiecte sunt finantate prin Axa Prioritara 2 a Programului Operational Sectorial (POS) Mediu.

Foto: antena3.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Borbely: Sunt 1.300 de situri contaminate care necesita investitii de pana la 5 miliarde euro

Judetul Cluj va beneficia de peste 81 milioane euro prin POS Mediu pentru managementul deseurilor

Borbely: "Sper sa nu fim suspendati de la tranzactionarea certificatelor de emisii"

Borbely: ”Vrem ca Parlamentul sa discute in procedura de urgenta proiectul legii taxei de poluare”

120 milioane euro pentru proiectul de extindere si reabilitarea a infrastructurii de apa din judetul Suceava

MMP a alocat pentru investitii, in primele sase luni, 570 milioane de lei

50 milioane lei alocati programului "Piste pentru biciclisti"

Comentarii

comentarii