Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Borbely: Reziduurile de bauxita trebuie considerate substante periculoase

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat azi ca va propune Consiliului pentru Mediu al UE ca reziduurile care provin de la fabricile de bauxita sa fie incluse pe lista substantelor periculoase, ca urmare a accidentului ecologic din Ungaria, relateaza Mediafax.

Ministrul va participa sambata, la Bruxelles, la Consiliul pentru mediu al UE, pe ordinea de zi a sedintei fiind trecuta si catastrofa ecologica din Ungaria.

"Eu voi cere doua lucruri la reuniune. Voi cere ca aceasta substanta sa fie inclusa pe lista substantelor periculoase. Voi insista pentru crearea unui sistem de informare rapida la nivelul Uniunii Europene in cazul in care intr-una din tarile membre apare o catastrofa ecologica", a spus Laszlo Borbely.

Unde de poluare ajunge azi in Romania

Borbely a reafirmat ca toate datele arata ca nu exista pericol de contaminare in Romania, precizand ca valul pe Dunare va ajunge in Romania probabil in aceasta seara si va strabate tara intr-o saptamana.

"Conform ultimelor date furnizate de Ungaria, Serbia si colegii din Mehedinti, nu exista un pericol de contaminare a apelor Dunarii, atat din punct de vedere al aciditatii si alcalinitatii, cat si ale metalelor grele. La Buzias, pH-ul apei Dunarii este de 7,94. Nu minimalizam catastrofa din Ungaria, pentru ca autoritatile ungare au recunoscut ca este cea mai mare catastrofa inregistrata vreodata, cu sapte morti, oameni disparuti si peste 120 de raniti, unii foarte grav", a adaugat Laszlo Borbely.

Potrivit ministrului, situatia din zona afectata de catastrofa din Ungaria ramane foarte grava.

"Se asteapa o noua deversare, de aceea se construieste acel dig. Trebuie sa informam foarte clar populatia. Vom fi foarte fermi. Mai mult, specialisti de la Uniunea Europeana in decontaminarea solului vor sosi in Ungaria pentru a anAliza situatia", a mai spus ministrul Mediului. Borbely a adaugat ca autoritatile romane stiu ca nu vor fi probleme in Romania, dar acest lucru nu inseamna ca nu vor fi precaute.

Masuratorile facute de specialistii de la Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) in zona Bazias arata ca apele Dunarii se incadreaza in parametrii normali de calitate, testele urmand sa fie facute la interval de patru ore, in asteptarea unor eventuale urmari ale accidentului din Ungaria.

Foto: The Guardian

 

spot_img

Ultimele știri